Formule 1 weetjes

Voor een echte Formule 1-liefhebber draait het vaak niet alleen om die ene race op zondag. Ook de trainingen, de raceauto, de teams en alles wat maar met Formule 1 te maken heeft, heeft zijn of haar aandacht. Voor die mensen hebben we nog wat leuke feitjes om je Formule 1 kennis nog meer te vergroten of om een pubquiz te winnen.

Familie Schumacher

De broers Michael en Ralf Schumacher waren de eerste broers die in de Formule 1 samen op het podium stonden. Samen hebben ze vijf keer de eerste twee plekken veroverd tijdens een Grand Prix. Michael Schumacher behaalde zeven wereldtitels en is hiermee de meest succesvolle Formule 1-coureur aller tijden.

Oudste F1 wereldkampioen

Op 46-jarige leeftijd werd Juan Manuel Fangio gewoon nog wereldkampioen. Luigi Faglioni was al in de vijftig toen hij in 1951 nog de Grand Prix van Frankrijk won. Daarbij is hij ook de enige racewinnaar die niet in de 20ste eeuw is geboren.

Jongste wereldkampioen

Sebastian Vettel is tot nu toe de jongste wereldkampioen. Natuurlijk hebben we de hoop dat Max Verstappen hem die titel afneemt. Vettel werd in 2008 wereldkampioen. Hij was toen 23 jaar en 134 dagen oud. Vettel was ook de jongste coureur die een boete kreeg. De hoogte van de boete was 1000 dollar en hij kreeg hem omdat hij na nog geen negen seconden de maximale snelheid van de pitstraat te boven ging.

Meeste pitstoppen

Alain Prost is degene die het meest in de pit gestopt is tijdens een race, namelijk zeven keer. Jensen Button had een race met zes pitstoppen en won gewoon nog die race. Dat is ook een vermelding waard.

Langste break

Jan Lammers pakte na tien jaar en drie maanden zijn Formule 1-carrière weer op. Niemand had een langere break tussen een F1-carrière en een comeback.

Extreem vochtverlies

Wist je trouwens dat een Formule 1 coureur aan vocht wel zo’n kleine drie kilo verliest tijdens een race? Dit komt door de hoge temperatuur in de cockpit, maar ook door de hoge G-krachten.

Hoogste aantal deelnemers

In 1953 stonden er bij de Grand Prix van Duitsland maar liefst 34 raceauto’s opgesteld op het startveld.

Snelste tijd en de laatste winnaar op Zandvoort

Op het circuit van Zandvoort is de snelste tijd ooit gereden door onze eigen Max Verstappen. Dit gebeurde op 21 mei 2017 tijdens een demonstratieronde met een F1-raceauto. De rondtijd was 1.19,511 minuut. De laatste winnaar op dit circuit was Niki Lauda in 1985. Het werd ook gelijk zijn laatste overwinning. Tweede werd hier Alain Prost en Ayrton Senna eindigde als derde.

Formule 1 bezoeken

Leuke feitjes, maar het leukste blijft natuurlijk live de trainingen of de race kijken. Het liefst natuurlijk op ons eigen Zandvoort, maar een tripje naar een ander circuit is natuurlijk ook leuk. Vaak hangt er wel een aardig prijskaartje aan waardoor het niet voor iedereen is weggelegd. Nu is het misschien de beste tijd om een doel te stellen. Je favoriete Grand Prix kiezen, sparen, energie vergelijken om geld te besparen en op enig moment tussen ronkende motoren staan om te genieten van een spectaculaire F1-race.

Loading