BAR 004 ontleed

[photo1]Bij gebrek aan serieus Formule 1 nieuws hebben we besloten onze trouwe bezoekers toch wat interesants voor te schotelen. Hierbij een exclusief verhaal over de BAR004B.

Bij de ontwikkeling van de BAR004B is er geen potlood aan te pas gekomen. De bolide is helemaal ontwikkelend op de computer, via CAD systemen is het mogelijk om alles zeer nauwkeurig te bekijken. Het is zelfs mogelijk om de bolide op de computer een rondje over het circuit te laten rijden en alles te simuleren!!

De effecten van nieuwe onderdelen zijn zo al bekend, tevens kunnen er zo in een vroeg stadium al ontwerp fouten uit de bolide worden gehaald. Toch kan niet alles helemaal worden gesimuleerd, het gevoel van een coureur blijft natuurlijk altijd een vraagteken. Dit wordt pas duidelijk tijdens de eerste tests op de circuits.

Het belangrijkste van een chassis is misschien wel het een worden met de motor. Bij British American Racing levert Honda de motoren, deze motoren kosten ongeveer 230.000 Euro per stuk! Al in een vroeg stadium van de ontwikkeling van de auto wordt er rekening gehouden met de motor. Enkele jaren geleden werd er pas enkele weken voor de start van het seizoen besloten met welke motoren teams gingen rijden, dit is tegenwoordig onmogelijk.

De versnellingsbak is ook zeer belangrijk, deze is bij BAR van koolstofvezel. Bij Minardi en Ferrari rijdt men met versnellingsbakken van titanium en zonder lasnaden, deze versnellingsbakken zijn lichter maar ook veel duurder. De versnellingsbak bij British American Racing ongeveer 90.000 Euro.

Voorvleugel: 15.000 Euro, het kost 48 uur om een voorvleugel in de fabriek in Brackey te fabriceren.

Schokbreker: Het Nederlandse bedrijf Koni voorziet BAR van schokbrekers, deze schokbrekers worden in de provincie zeeland ontwikkeld. De prijs van een schokbreker is ongeveer 1200 Euro.

Brandblusser: Sinds 1995 is het verplicht een brandblusser aan boord te hebben, deze kost 2300 Euro.

Bodemplaat: 9100 Euro

Stuurinstallatie: De stuurinstallatie is door British American Racing ontwikkeld, dit is helemaal binnenshuis in de fabriek in brackleu gebeurd, een stuurinstallatie kost ongeveer 3300 Euro.

Uitlaat: De uitlaten worden door Honda en British American Racing ontwikkeld. 14000 Euro

[photo2]Bodywork: 12000 Euro

Loading