Bavaria City Racing opnieuw groot succes

[photo5]Voor het tweede jaar op rij werd Rotterdam Racing – nu omgedoopt tot Bavaria City Racing – georganiseerd. Evenals vorig jaar reed een diverse groep gemotoriseerde voertuigen door de straten van de havenstad. Helaas was het vooral in de ochtend afzien voor de tienduizenden bezoekers, omdat het water met bakken uit de hemel kwam. De racefans die naar Rotterdam waren afgereisd wapenden zich tegen de weersomstandigheden en het gejoel als een bui voorbij was typeerde de positieve stemming.

Voordat het stratenparcours, dat over de Coolsingel, Blaak en nu ook de Willemsbrug liep, werd vrijgegeven door burgemeester Opstelten en minister-president Balkenende, was het tijd voor een warming up. Deze bestond uit een parade van diverse racebolides die onder de noemer Drive For Kids voor het goede doel over het natte asfalt raasden. Verschillende sportwagens, Dakar-auto’s en ook de opvallend gekleurde Marcos Mantis reden al dan niet met bijrijders door de straten. Het oorverdovende geluid van de Midland F1 auto warmde de fans echt op, toen de Nederlandse coureur Christijan Albers een zogeheten ‘installation lap’ aflegde.

[photo1]De Portugese teamgenoot van Albers, Tiago Monteiro, mocht als eerste aan de echte Formule 1 demonstratie beginnen. Monteiro reed voorzichtig door de plassen op het wegdek, maar al gauw moedigde de menigte hem aan wat hem tot spectaculaire rijkunsten dreef. De Formule 3 auto’s die vervolgens het asfalt kozen, bestuurd door onder andere Ho-Pin Tung, Ferdinand Kool en Renger van der Zande, zorgden ondanks de aanzienlijk minder krachtige motoren voor een eveneens spectaculaire demonstratie.

[photo2]Voor het eerst in Nederland was de Nuna 3 te zien, de op zonne-energie rijdende racewagen die in Australië meerdere keren de beroemde lange afstandrace voor die klasse won. Opvallend geruisloos maar niet minder snel reed dit bijzondere voertuig enkele keren over het parcours. Als voorbode voor de A1GP race die in oktober op het circuit van Zandvoort zal worden verreden kon het Nederlandse publiek kennismaken met deze klasse. En op geen beter wensbare manier gebeurde dat, toen oud Formule 1 coureur Jos Verstappen in de oranje Team Nederland bolide op hoge snelheid tussen de vangrails doorraasde. Jan Lammers nam plaats achter het stuur van de General A1 auto, aangezien het aanvankelijk geprogrammeerde A1 team China afwezig was.

[photo3]Formule 1 debutant en supertalent Nico Rosberg verzorgde voor Philips Nederland een demonstratie run in een Williams F1 wagen. De onervaren coureur had nog nooit eerder een F1 demonstratie gegeven, en was merkbaar voorzichtig. Of de coureur zich eigenlijk wel vermaakte viel in twijfel te trekken, nadat hij ‘s middags op de paddock vrij chagrijnig handtekeningen uitdeelde. Historische racewagens uit de jaren ’20 van de vorige eeuw lieten vervolgens zien dat rijden in deze ware racemonsters een absoluut wel een leuke happening is.

[photo4]Na enkele karts werden enkele programmaonderdelen overgeslagen, aangezien het weer al voor een flinke vertraging van het programma had gezorgd. Maar aan het eind van de dag was het dan toch Christijan Albers die zijn uiterst enthousiaste optreden van 2005 op zijn minst evenaarde. Met volgas raasde hij als een ervaren stuntman tussen de vangrails door en zorgde vooral bij de Coolsingel en het Hofplein voor een enorme hoeveelheid donuts. Met dit spectaculaire hoogtepunt van de dag kwam er om 5 uur een eind aan het evenement Bavaria City Racing.

Ondanks de lange pauzes tussen de programmaonderdelen en het slechte weer heeft de organisatie absoluut een fantastisch evenement neergezet, wat duidelijk gegroeid was ten opzichte van vorig jaar. Rotterdam lijkt met dit evenement de interesse voor de autosport in Nederland opnieuw te hebben aangezwengeld, en met hopelijk beter weer kunnen de tienduizenden autoliefhebbers alleen maar hopen dat ze in 2007 van Bavaria weer zo’n fantastisch evenement krijgen voorgeschoteld!

Cas Poldermans
F1news.nl

Loading