Briatore eist miljoenen

Flavio Briatore eist 1 miljoen aan smartengeld van de FIA. De voormalig teambaas van Renault wil dat zijn levenslange schorsing in de Formule 1 wordt opgeheven. Dat blijkt uit documenten die de Britse krant The Guardian vandaag publiceerde.

De FIA strafte Briatore zwaar voor zijn dubieuze rol in ‘Crashgate’. De Italiaan gaf vorig jaar tijdens de Grand Prix van Singapore Renault-coureur Nelsinho Piquet opdracht met opzet zijn bolide in de muur te parkeren om zo een neutralisatie te veroorzaken, zodat Fernando Alonso de race kon winnen.

Enkele weken na de uitspraak van de World Motor Sport Council besloot Briatore een rechtszaak aan te spannen tegen de FIA, omdat hij geen eerlijk proces zou hebben gekregen. Zo was de voorzitter van de WMSC niemand minder dan FIA-president Max Mosley, met wie Briatore al een tijdje op slechte voet stond. Hij werd volgens Briatore gedreven door “een obsessieve zucht naar persoonlijke wraak.”

Briatore hoopt dat de Franse rechter zijn levenslange schorsing ongedaan zal maken en vraagt dus ook nog eens om een vergoeding van een miljoen euro voor immateriële schade. Ook Pat Symonds, voormalig hoffdingenieur van Renault, zal zijn schorsing van vijf jaar aanvechten.