Button en Barrichello pakken dubbel voor BrawnGP

Na 40 Grand-Prix was het dan eindelijk weer raak, Jenson Button wint zijn 2e Grand-Prix. Rubens Barrichello maakte het feest voor BrawnGP compleet, door als tweede te eindigen pakt het team bij zijn eerste Grand-Prix de dubbel. Jarno Trulli pakte voor Toyota de derde plek.

Het is voor het eerst sinds 1977 dat een debutant zijn eerste Grand-Prix wint. Destijds was het Jody Scheckter voor Wolff Racing.

Bij de start was het al meteen Button die goed weg kwam. Daarachter ging het fout, Rubens Barrichello had een slechte start en viel ver terug. Vervolgens kwamen Barrichello, Heidfeld, Webber, en Kovalainen met elkaar in aanraking. Webber en Heidfeld moesten naar binnen om de schade te herstellen, Kovalainen viel uit.

Ondertussen begonnen Lewis Hamilton, en de beide uit de pitsstraat gestarte Toyota’s aan een opmars. Duidelijk zichtbaar was daarbij dat Hamilton veel voordeel had van zijn KERS-systeem.

Button had al een mooie voorsprong opgebouwd toen Kazuki Nakajima in bocht 4 met een harde klap zijn race beeindigde. Na enkele ronden safety-car mocht het veld weer verder.

Voor Nelson Piquet was het ook einde race nadat hij in bocht 1 plotseling van de baan spinde. Piquet reed juist op de 7e plek en was in gevecht met Nico Rosberg.

Voor Ferrari was het vandaag een dramatisch weekend, al was het begin in de beginfase nog wel redelijk snel. Het team had met beide auto’s in de punten kunnen eindigen. Kimi Raikkonen spinde echter van de baan en Felipe Massa viel met een kapotte Ferrari uit in de pitsstraat.

In de laatste fase van de race was het Nico Rosberg die plotseling niet meer vooruit te branden was, de Williams coureur werd aan alle kanten voorbij gereden. Bij Robert Kubica ging de tweede helft van de race juist erg goed, de Pool zette razendsnelle rondetijden neer.

Met nog 3 ronden te gaan is het Kubica die vlak achter Vettel op P3 rijdt. Vettel maakte een klein foutje waarna Kubica besluit ervoor te gaan. Beide coureurs geven niets toe, komen met elkaar in aanraking, rijden met schade door om vervolgens allebei in bocht 5 te crashen. Vettel rijdt nog even duur maar beide mannen vallen uiteindelijk uit.

Een cadeautje voor Rubens Barrichello die alsnog 2e wordt. Jarno Trulli wordt 4e, juist nadat hij als laatste vanuit de pitsstraat startte. Lewis Hamilton wordt alsnog 4e, voor Glock, Alonso, Rosberg, en de verrassende debutant Sebastian Buemi.

BrawnGP pakt dus een dubbelzege en is vooralsnog oppermachtig. Volgende week is er alweer een race in Maleisie, grote kans dat BrawnGP daar ook goed voor de dag zal komen. Waarschijnlijk zal op dat circuit, met lange rechte stukken, ook KERS meer voordeel bieden. Het zal opnieuw een interessante race worden nu de topteams van Ferrari en McLaren eens niet de snelste auto hebben.

GP Australie, race
1 J. Button Brawn GP 1:34:15.784
2 R. Barrichello Brawn GP + 0.807
3 J. Trulli Toyota + 1.604
4 L. Hamilton McLaren + 2.914
5 T. Glock Toyota + 4.435
6 F. Alonso Renault + 4.879
7 N. Rosberg Williams + 5.722
8 S. Buemi Scuderia Toro Rosso + 6.004
9 S. Bourdais Scuderia Toro Rosso + 6.298
10 A. Sutil Force India F1 + 6.335
11 N. Heidfeld BMW + 7.085
12 G. Fisichella Force India F1 + 7.374
13 M. Webber Red Bull + 1 ronde(n)