Column

Christian Horner verliest pokerspel: Red Bull op uiteenvallen

Christian Horner verliest pokerspel: Red Bull op uiteenvallen

26 april - 17:00 Laatste update: 17:15
66

De entree van Red Bull Racing in de Formule 1 inmiddels twee decennia geleden was revolutionair: nota bene een rebelse fabrikant van energiedrankjes, die de conservatieve Formule 1-wereld opschudde en uitgroeide tot één van de meest succesvolle teams in de geschiedenis van de sport. Aan het hoofd van dat team toen én nu Christian Horner. Maar zoals vaker met revolutionairen ontpoppen ze zich geregeld tot autocraten, die niet beseffen wanneer hun tijd voorbij is en hopeloos blijven vasthouden aan hun zelf vergaarde macht. Zelfs als de organisatie daardoor op instorten staat.

Keer op keer liet Christian Horner de laatste maanden weten dat ‘niemand groter is dan het team’. Als Max Verstappen niet meer happy was bij de Oostenrijkse equipe, dan zou hij de Nederlander niet tegenhouden om elders te gaan werken. Geruchten over Adrian Newey, die zou overwegen te vertrekken bij Red Bull? Het werd allemaal door Horner allereerst weggewuifd, om vervolgens te horen dat de huidige successen van Red Bull een teamprestatie waren. Met andere woorden: Newey weg, dat zou het verschil niet maken.

Dat Verstappen, Newey en ook Helmut Marko überhaupt aan een afscheid van Red Bull dachten, was louter en alleen te wijten aan één man: Christian Horner. Toch opmerkelijk: de man die aangaf dat niemand groter is dan het team vindt zichzelf dat blijkbaar wel, want hij weigert ondanks de kritiek vanuit verschillende kanten binnen zijn organisatie op te stappen. Lang kon Horner erop wijzen dat - hoezeer de verhalen ook naar buiten kwamen over de interne strijd - niet daadwerkelijk hadden geleid tot vertrek van één van de hoofdrolspelers.

Newey vertrekt, volgt Verstappen?

Maar daar komt nu dus verandering in: Adrian Newey is het politieke gekonkel van Horner beu en vertrekt bij Red Bull Racing. Allerminst is uit te sluiten dat Marko en zelfs Verstappen op enig moment ook de deur van Red Bull achter zich dichttrekken. Hoewel Horner ongetwijfeld denkt dat hij - en hij alleen - in staat is om Red Bull op hetzelfde prestatieniveau te kunnen houden als op dit moment, overspeelt de Brit zijn hand daar volledig.

Dat Red Bull excelleert is allereerst te danken aan de RB20, een auto waarvoor Newey als CTO de eindverantwoordelijke is. Vervolgens heeft het team met Marko iemand die talent weet te herkennen en daar het maximale uit weet te trekken. En tot slot is er Max Verstappen; een coureur van een andere planeet, en Horner mag God op zijn blote knietjes danken dat die in één van de bolides zit. Met twee coureurs van het kaliber Sergio Perez had de wereld van Horner er beduidend anders uitgezien.

Horner doof voor alle kritiek

Een goede teambaas op zijn beurt is het bindmiddel tussen alle afdelingen; iemand die ervoor zorgt dat iedereen op zijn best kan functioneren en tevreden houdt. Juist die belangrijke taak weet Horner momenteel niet te vervullen, met de enorme onvrede bij enkele van de sleutelfiguren in de organisatie. Blijkbaar is Horner blind en doof voor alle kritiek op zijn eigen functioneren. 

De laatste weken speelde Horner buitengewoon hoog spel en bleven alle kikkers - ondanks alle onrust - in de kruiwagen. Inmiddels is dus duidelijk dat Newey gaat vertrekken en heeft Horner zijn pokerspel verloren. Red Bull Racing staat op instorten. Om dat doemscenario alsnog te voorkomen, is er écht maar één oplossing mogelijk: een vertrek van de man die zelf denkt onmisbaar te zijn.