Column Carlo van Dam: Het seizoen is weer voorbij

Na de laatste race in november om het Wereld Kampioenschap is ook mijn seizoen ten einde gekomen. Een seizoen, waar ik met een tevreden gevoel op terug kan kijken. De laatste 2 races van het seizoen werden allebei verreden op het Zuid-Italiaanse circuit van Muro Leccese. Eerst de 5e ronde van het Italiaans Kampioenschap en daarna de laatste race van het Wereld kampioenschap Formule Super A.

Bij de race voor het Italiaans kampioenschap begon het weekend aanvankelijk zeer goed. Er was nog grote kans om het kampioenschap te winnen, ik had namelijk maar 3 punten achterstand op de leider.Met een snelste tijd in de kwalificatie mocht ik vanaf de eerste plaats starten in de daarop volgende kwalificatie race. In de eerste kwalificatie race ging het meteen al fout, ik verloor mijn voorbumper door een touché met een andere coureur, waardoor ik op een teleurstellende 18e plaats eindigde. De tweede kwalificatie race ging een stuk beter, ik wist op te klimmen vanaf een 18e naar een 2e positie. Door deze resultaten mocht ik vanaf een 19e positie starten in de Finale, maar gelijk in de eerste ronde was er een crash die ik onmogelijk kon vermijden en zo het kampioenschap toch nog verloor.

Aangezien we 3 weken later weer een race op hetzelfde circuit hadden, besloten wij om te blijven testen in voorbereiding voor die race. Ook Michael Schumacher was aan het testen, het was namelijk de bedoeling dat hij, net als vorig jaar, de laatste WK race zou meerijden. Dit ging echter niet door omdat hij andere verplichtingen had. Toch leuk om de grootmeester ook een keer aan het werk te zien in een kart.

De verwachtingen voor de laatste WK race waren hooggespannen, aangezien dit de laatse kans was op een overwinning in het WK dit jaar. Er was zelfs nog een kleine kans voor het kampioenschap. Ook Jarno Trulli was er het hele weekend bij om mij te begeleiden. De kwalificatie verliep goed, na het tijdrijden en de kwalificatie races mocht ik vanaf de 3e positie op de startgrid vertrekken. In race 1 zat ik constant in de kopgroep, maar op de helft van de race werd ik flink opgehouden door degene die voor mij reed en tegelijk een van mijn concurrenten voor het kampioenschap. Toen ik hem eenmaal voorbij was, was de koploper al te ver weggelopen. Ik kon het gat nog dichten en finishte op een 2e plaats, tevens mijn 4e podium plaats dit jaar. In race 2 had ik een fel gevecht om de koppositie, tot de laatste ronde toen mijn voorligger een vastloper kreeg en ik hem onmogelijk kon ontwijken, hierdoor finishte ik de race niet en eindigde zo als 4e in het kampioenschap en als beste ‘rookie’.

Gelijk na de race moest ik door naar Sardinië voor een trainingskamp van het Renault Driver Development Program. Samen met de andere coureurs van het programma hebben we veel verschillende activiteiten gedaan. De dag begon meestal om 7.00 uur met een hardloop sessie, in de middag verschilde het elke dag, zoals een 4 uur durende fiets tocht, of een kano sessie. Al met al een zware, maar leuke week.

Voor volgend jaar is het nog niet helemaal duidelijk wat ik ga doen, maar wil je op de hoogte blijven? Bezoek dan regelmatig mijn site:
www.carlovandam.nl

Groeten,
Carlo

Loading