Exclusief

Complimenten voor Alonso: ‘Hij was bij Toyota een bijzondere coureur’

Complimenten voor Alonso: ‘Hij was bij Toyota een bijzondere coureur’

9 mei - 19:00

Op de respectabele leeftijd van 42 jaar was het allerminst vreemd geweest: Tussen de geroutineerde coureurs op de grid van de 6 uur van Spa-Francorchamps in het World Endurance Championship (WEC) kon zomaar Fernando Alonso zitten. De Spanjaard zit echter niet meer in de ijzersterke Toyota - het team waarmee hij in het seizoen ‘18-’19 kampioen werd en de 24 uur van Le Mans won - maar rijdt zijn wedstrijden nog steeds in de Formule 1.

Zittend in de hagelnieuwe hospitality unit van Toyota Gazoo Racing - bij de hypercars opnieuw de regerend wereldkampioen in WEC - zegt Rob Leupen ‘het een moeilijke vraag’ te vinden, als GPblog tijdens een exclusief onderhoud graag wil weten of hij verbaasd is dat Alonso het momenteel zo goed doet met Aston Martin?

'Alonso heeft Toyota naar voren gebracht'

De Nederlandse Team Director van het Japanse team zegt dan: “Fernando was ook hier bij ons een bijzondere coureur. Hij heeft het bij ons gigantisch goed gedaan. Het was heerlijk om met hem samen te werken. Niet altijd even makkelijk, maar hij heeft het team naar voren gebracht. Al was er maar één situatie die een beetje moeilijker was. Maar verder was hij écht goed.”

Leupen herinnert zich dat Alonso indertijd bij Toyota al de nodige inspiraties had om opnieuw te schitteren in de Formule 1. “[Ben ik verbaasd] dat hij nog steeds op dat niveau mee kan doen? Ja. In de Formule 1, met die concurrentie die er is. Zou hij hier [in WEC] voorin mij kunnen rijden? Heel duidelijk. Ja”, aldus Leupen.

Het is heel goed voor te stellen dat Toyota direct aan de telefoon hangt, zodra Alonso op een gegeven moment de Formule 1 vaarwel zegt. “Dan moet er wel een plaatsje vrij zijn”, haakt Leupen direct in. “Of een extra auto beschikbaar zijn.”

Toyota met een derde auto in WEC?

Over dat laatste wordt de laatste tijd nadrukkelijk gespeculeerd. Het team dat in ‘23 eerste en tweede werd in het kampioenschap, zou het laten meedoen van een derde bolide overwegen. Leupen zegt daarover: “Daar wordt altijd over gesproken. En wij worden direct gevraagd als Ferrari dat ook doet. We zijn er altijd mee bezig, maar het moet wel op het juiste moment komen. En het moet passen in de visie van Toyota Motorsport. Dat wordt dan met de big boss besproken en dan kijken we.”