F1 Nieuws

Damon Hill roemt ontwerper Newey: 'Adrian is een buitengewoon mens'

Damon Hill roemt ontwerper Newey: 'Adrian is een buitengewoon mens'

28 april - 11:00
10

Adrian Newey wordt alom gezien als de beste ontwerper ooit in de Formule 1. Liefst twaalf wereldkampioenschappen bij de constructeurs won Newey, dertien keer was een coureur van de Brit de mondiaal beste. Bovendien lukte het Newey om met verschillende teams de hoofdprijzen te pakken. Damon Hill, die in een door Newey ontworpen Williams wereldkampioen werd, is zeer complimenteus over de verrichtingen van de 65-jarige, die gaat vertrekken bij Red Bull Racing.

“Mensen zeggen altijd dat hij de tovenaar van de aerodynamica is, en dat is hij inderdaad: maar zijn grote vermogen is om het hele pakket te begrijpen”, citeert de Gazetta dello Sport. “Hij heeft expertise op het gebied van de ophanging, de motor en vooral op het gebied van de coureur. Hij is goed in het beoordelen van het geheel en weet dat alleen door alles in ogenschouw te nemen het beste resultaat kan worden bereikt."

Wie Newey over de grid voorafgaand aan een Grand Prix ziet schuifelen, moet hem vooral niet storen. Zodra de Brit iets opvalt bij de auto’s van Red Bull of die van de concurrentie, dan verdwijnt dat in zijn boekje. Newey heeft altijd oog voor detail, wellicht zelfs meer dan de collega’s van andere teams. Dat toont de ontwerper in zijn werk, maar ook in het menselijke contact.

Hill en Newey hebben een diepe band

"Adrian Newey is een buitengewoon mens", zegt Hill. "Ik vind het mooi hoe hij zich om me bekommerde in mijn kampioenschapsjaar 1996. We hebben samen veel meegemaakt na de tragedie van Senna op Imola. En wat hem uiteindelijk uniek maakt, is zijn persoonlijke aandacht; hij heeft een zorgvuldige en diepgaande visie op wat het betekent om een coureur te zijn die een auto bestuurt."