Doornbos eindigt Red Bull race debuut als 12e

[photo1]Robert Doornbos is zijn eerste Grand Prix voor Red Bull Racing als twaalfde geëindigd. Een startincident met Robert Kubica in de openingsronde weerhield de 25-jarige Rotterdammer wellicht ervan om punten te scoren op het Shanghai International Circuit. Na achteraan te moeten aansluiten maakte Doornbos een beresterke indruk door een goede inhaalrace te rijden. De smaakvolle Grand Prix van China werd gewonnen door Michael Schumacher.

In de eerste ronde slaat direct het noodlot toe voor Doornbos als hij in het startgedrang zijn voorvleugel beschadigd. Na een kort bezoek aan zijn pitcrew, kan Doornbos zijn weg vervolgen vanuit de 22e positie. In een recordtempo dicht Doornbos het gat van 14 seconden naar de groep Yamamoto, Sato, Monteiro en Albers en haalt hij vervolgens alle vier de rijders in dezelfde sneltreinvaart in.

Met Jarno Trulli en Ralf Schumacher in het vizier doet Doornbos met succes ook zijn uiterste best om beide Toyota rijders in te rekenen. Met rondetijden van ongeveer een halve seconde sneller dan zijn voorgangers, loopt Doornbos redelijk snel in op het tweetal. In ronde 20 wordt Doornbos in zijn opmars geholpen als Liuzzi kort van de baan spint en Raikkonen opgeeft. Terwijl de eerste rijders hun pitstops maken (waaronder beide Toyota rijders en Nico Rosberg) schuift de 25-jarige Rotterdammer op naar de elfde positie.

Wanneer Doornbos in ronde 28 zijn reguliere pitstop maakt valt hij één plekje terug en komt hij achter teamgenoot David Coulthard terug op de baan, wanneer ook deze zijn stop heeft gemaakt. De eerstvolgende 10 ronden dringt Doornbos flink aan, maar blijft hij op P11 hangen.

Na in ronde 39 ook naar droog weer banden te zijn overgestapt, neemt de Red Bull Racing coureur de veertiende positie in. Met Ralf Schumacher een aantal ronden in zijn versnellingsbak, racet de Nederlander richting de eindstreep. Hoewel Doornbos nog flink aandringt bij Rosberg komt hij simpelweg tijd tekort om de Williams-rijder in te halen. Wel profiteert Doornbos in de slotfase van de 56 ronden tellende race nog van de uitval van Felipe Massa. Doornbos finisht zijn eerste Grand Prix voor Red Bull Racing in een verdienstelijke twaalfde positie.

Robert Doornbos: Dit was zeker niet de makkelijkste weg om mijn debuut voor RBR te maken! Enorm balen van de start, anders had ik in ieder geval dichtbij de punten geëindigd. Kubica sneed ineens van links naar rechts naar binnen en reed over mijn voorvleugel heen. Mijn inhaalrace daarna was erg sterk, alleen had ik in mijn eerste stop beter mijn gebruikte intermediates er onder kunnen houden. Ook na mijn tweede stop, toen ik overstapte op slicks, was ik snel onderweg maar de regen aan het einde van de race verhinderde me om Rosberg te pakken. Jammer, maar volgende week beter. Ik heb het team in ieder geval laten zien dat ik snel ben en zij zijn tevreden. Daar gaat het om nu!”

Bron: Robert Doornbos media

Loading