Doornbos verricht nuttig werk voor Jordan

[photo1]In de vrije trainingen voorafgaand aan de Grote Prijs van Spanje aanstaande zondag, heeft Robert Doornbos wederom zijn waarde als test- en reserverijder voor Jordan Grand Prix bewezen door succesvol zijn drukke dagprogramma af te werken. Door op het 4.627 kilometer lange circuit nabij Barcelona ook een snelste tijd van 1:19.125 op de klokken te zetten, nestelt Doornbos zich met een 18e positie tevens netjes tussen zijn teamgenoten in.

In de eerste vrije training tussen 11:00 en 12:00 uur, legde Doornbos in totaal 23 ronden af in zijn EJ-15, waarin hij zich voornamelijk concentreerde op het gedrag van de Bridgestone banden. Omdat sommige nieuwe stukken asfalt op het circuit vrij stroef zijn en dus veel vragen van de banden in lange runs, simuleerde Doornbos in de ochtend met name veel lange stints. Hoewel het, in tegenstelling tot zijn teamgenoten, pas Doornbos’eerste kennismaking was met het Circuito de Catalunya in een F1 bolide, wist de 23-jarige Rotterdammer met een tijd van 1:20.912 tot twee minuten voor het einde van de sessie toch racecoureurs Tiago Monteiro en Narain Karthikeyan voor te blijven.

Wanneer met een temperatuur van 25ºC om 14:00 uur de lichten in de pitstraat op groen springen om de start van de tweede training te markeren, kiest Doornbos direct het asfalt voor drie runs van om en nabij acht ronden. Daar het Catalaanse circuit het langste rechte stuk heeft van alle circuits op de kalender, maakte de 2004 FIA International F3000 ‘Rookie of the Year’ met aangepaste versnellingsbakverhoudingen vanmiddag veel proefstarts om het team zo goed mogelijk voor te bereiden op de start van de race aanstaande zondag. Op zijn gebruikte banden noteert Doornbos aan het einde van de sessie uiteindelijk nog een snelste tijd van 1:19.125, welke goed is voor de achttiende positie.

Robert Doornbos: “Vandaag was ‘een goede dag op kantoor’! Hoewel ik natuurlijk slechts eens in de veertien dagen twee uur in de wagen zit, kon ik toch direct het tempo van mijn teamgenoten overtreffen. Om te bepalen welke type band het meest geschikt is voor de race hier, heb ik verschillende lange afstandsruns gemaakt. Vanavond zullen we bepalen in welke richting we verder zullen werken. Op mijn gebruikte banden kon ik ’s middags in ieder geval niet alleen snelle maar ook constante rondetijden afgeven. Ook het oefenen van onze starts en de daarvoor aangepaste eerste versnelling verliep vandaag top. Complimenten dus voor Bridgestone en het gehele team!”

Bron: Insight F1 Motorsport Report

Loading