Boekrecensie: Spyker, een dollemansrit

In het boek Spyker, een dollemansrit reconstrueren de journalisten Robert van den Oever en Maarten van der Pas de weg die de Nederlandse autofabrikant Spyker inmiddels heeft afgelegd. Enigszins frappant is het wel, enkele maanden terug kwam Maarten van der Pas met een zelfde soort boek Spyker, langs de afgrond. In Spyker, langs de afgrond van Andre Hoogendoorn wordt eveneens de weg van Spyker beschreven. Beide journalisten zeggen echter onafhankelijk van elkaar met hetzelfde idee met over Spyker te zijn gekomen.

Spyker, een dollemansrit is een onafhankelijk boek. Spyker topman Victor Muller wilde niet meewerken aan het boek. Misschien is dit ook wel de grootste pre aan het boek, het is volledig onafhankelijk. Muller was bang voor het boek, het zou negatieve publiciteit opleveren. Voor mij is deze angst niet gegrond, na het lezen van het boek krijgt je toch wel bewondering voor Spyker en Muller. Natuurlijk zijn er ook de mislukkingen die in het boek besproken worden maar die horen nu eenmaal ook bij Muller en Spyker.

Robert van den Oever en Maarten van der Pas zijn zeer grondig ter werk gegaan, de hele geschiedenis van de kleine autofabriek komt naar voren. Beide mannen hebben de jaarverslagen van de autofabrikant onder de loep gelegd en komen tot onthutsende conclusies. Er wordt daarbij diep ingegaan op het mislukte Formule 1 – project van het team.

Het is natuurlijk een jongensdroom, een eigen sportwagenfabrikant naar voorbeeld van Ferrari en Lamborghini beginnen. Van achtertuin naar uiteindelijk de Formule 1, Spyker maakte het allemaal al mee. Het boek Spyker, een dollemansrit leest lekker weg en wordt dan ook geen moment langdradig.

Als Formule 1 – liefhebber is het fascinerend om te lezen hoe het eerste en enige Nederlandse Formule 1- team ter wereld kwam. Eerst was er de hosanna en vervolgens wordt uitvoerig beschreven hoe het team uiteindelijk een mislukking wordt. Robert van den Oever en Maarten van der Pas hebben met diverse mensen gesproken die nauw bij het Formule 1- project betrokken waren, dat komt goed naar voren in het boek. Mensen zoals Michiel Mol die uiteindelijk voor het grootste gedeelte van het verlies van het team opdraaide komen aan het woord. Ook wordt er nog eens ingegaan op Christijan Albers die bij Spyker zijn Formule 1 – loopbaan in duigen zag vallen.

Beide boeken, Spyker, een dollemansrit en Spyker, langs de afgrond zijn het lezen zeker waard. Maar welk boek heeft nu de voorkeur? Beide boeken lezen makkelijk weg, ik geef de voorkeur aan Spyker, een dollemansrit. Spyker, een dollemansrit gaat net wat dieper in op de materie. Waar Spyker, langs de afgrond toch vooral krantenartikelen en magazines als bron gebruikt hebben Maarten van der Pas en Robert den Oever toch met meer insiders gesproken. Dat komt goed naar voren in het boek en maakt het net wat interessanter.

Spyker, een dollemansrit wordt uitgegeven door uitgeverij Nieuw Amsterdam en is voor 19,95 euro overal verkrijgbaar.

PG

Loading