Doornbos snel op Silverstone

[photo1]Net als in de twee voorgaande Grand Prix te Indianapolis en Magny-Cours heeft Robert Doornbos ook vandaag tijdens de vrijdagtrainingen voorafgaand aan de Grote Prijs van Engeland zijn teamgenoten Tiago Monteiro en Narain Karthikeyan ver achter zich gelaten. Op het 5,151 kilometer lange thuiscircuit van Jordan Grand Prix reed Doornbos in slechts 34 ronden een snelste tijd van 1:22.812 welke hem uiteindelijk een verdienstelijke twintigste positie in handen gaf.

De eerste training tussen 12:00 en 13:00 uur stond voor Doornbos in het teken van het vinden van een goede afstelling voor zijn EJ15B op het snelle Engelse circuit. Het vernieuwde aerodynamische pakket zorgt voornamelijk voor meer balans in de hoge snelheidsbochten waarvan Silverstone er meerdere telt. Omdat er nog niet eerder met de nieuwe wagen was getest op het pal naast de fabriek van Jordan Grand Prix gelegen circuit, zorgde een onvoorzien tekort aan koeling voor enig oponthoud in de eerste sessie. Om het team voldoende tijd te geven de aanpassingen aan het bodywork uit te voeren voor aanvang van de middagsessie, brak Doornbos het eerste uur halverwege af. Op slechts één set banden legde de 23-jarige Rotterdammer in totaal 12 ronden af waarin hij in het eerste half uur zijn teamgenoten Narain Karthikeyan en Tiago Monteiro wederom voorbleef. Doordat de baan steeds meer grip bood naarmate de sessie vorderde konden Karthikeyan en Monteiro in een later stadium wel de tijd van Doornbos verbeteren.

Nadat het team verschillende aanpassingen had gemaakt aan de radiateurs en de hydrauliek van zijn bolide, kon Doornbos in het tweede uur zijn aangepaste programma wel afwerken. Doornbos, die startte met een tweetal runs van ieder zeven ronden op de verschillende typen Bridgestone banden, vond in het laatste deel van de sessie tevens nog tijd om zich te richten op de doorontwikkeling van de aangepaste wagen. In de laatste minuten van de sessie zette de test- en reserverijder een snelste tijd van 1:22.812 op de klokken, welke hem ongeveer een seconde losmaakte van Monteiro (1:23.629) en Karthikeyan (1:23.891).

Robert Doornbos: “Vandaag was een productieve dag. Hoewel we door problemen niet eens het maximum aantal ronden konden rijden, heb ik er wel het maximale uitgehaald. Complimenten voor het team dat ze tussen de twee sessies zo snel de nodige aanpassingen konden maken. In de resterende tijd van de middagsessie heb ik een goede vergelijking kunnen maken tussen de zachte en de harde compound Bridgestones. Met het oog op onze aanstaande test op Paul Ricard volgende week, hebben we aansluitend de dag afgesloten met het verfijnen van de basis set-up. Door hard te pushen in de laatste minuten kon ik op de valreep nog een snelle tijd neerzetten, waardoor ik toch tevreden ben. Ik hoop dat het team tijdens haar thuisrace aanstaande zondag succes kan boeken!”

Insight F1 Motorsport Report