Formule 1 naar Roemenië en Zuid-Afrika?

Volgens het Britse tijdschrift Autosport is Zuid-Afrika hard op weg om de toekomst weer een eigen Grand-Prix te organiseren. Een consortium van verschillende investeerders hebben vergevorderde plannen voor de bouw met een nieuw circuit en lijken bovendien de steun van Formule 1 tycoon Bernie Ecclestone te hebben.

Ecclestone heeft grote interesse in een Grand-Prix in Zuid-Afrika. Afrika is namelijk het enige werelddeel waar nog geen Grand-Prix gereden wordt. Afrika is een grote markt waar de Formule 1 nog veel kan winnen.

In 1993 werd de Grand-Prix van Zuid-Afrika voor het laatst verreden. De Grand-Prix werd toen in Kyalami verreden, een circuit dat de coureurs altijd zeer wisten de waarderen. De Grand-Prix verdween onder internationale druk omdat in Zuid-Afrika de apartheid nog altijd van kracht was. Tegenwoordig is het circuit van Kyalami erg vervallen, het circuit vernieuwen lijkt geen optie te zijn.

Ecclestone en de verschillende investeerders gaan binnenkort weer om de tafel en het lijkt erop dat er dan een overeenkomst zal worden getekend die ervoor zal zorgen dat de Formule 1 vanaf 2009 weer naar Zuid-Afrika zal komen.

Naast Zuid-Afrika is Roemenië ook volop bezig om een Grand-Prix te gaan organiseren. Het land wil in de hoofdstad Boedapest een stratenrace organiseren. De race zou om het oude parlementsgebouw van Roemenië, dat in de communistische tijd werd gebruikt, worden verreden. Het oude parlementsgebouw is een van de grootste gebouwen ter wereld en wordt sinds het communisme niet meer gebruikt.

De plannen lijken serieus te zijn want Roemenië heeft inmiddels een contract afgesloten met het Duitse bedrijf Beyer Industrial Consulting om het stratencircuit te realiseren. Het circuit zou de naam “Road City” krijgen en zou iets langer dan 3 kilometer worden.

Peter Gloudemans
F1News.nl

Loading