Gaat Renault stoppen met Formule 1?

[photo1]Het voortbestaan van de Formule 1 renstal van Renault lijkt met de dag onzekerder te worden. Vanmorgen maakte de Franse autofabrikant haar verkoopcijfers over 2005 bekend, Renault verkocht wereldwijd 2,7% meer auto’s. In Europa verloor Renault echter vooral marktaandeel, in de rest van de wereld verging het de Fransen beter.

In een document van vijf pagina’s werd uitgebreid uitgelegd wat de redenen waren van de wereldwijd verbeterde verkoop, opvallend is dat de zeer goede prestaties van het Formule 1 team van Renault daarbij niet één keer vernoemd werden. Juist in Spanje en Frankrijk werden meer Renault’s verkocht, de landen waar het succes van het Formule 1 team en Fernando Alonso toch zeker een rol moet hebben gespeeld.

De dalende verkoop in Europa baart de Fransen zorgen, er moeten zaken veranderen. Op 9 februari maakt Renault haar gewijzigde strategie bekend, er gaan geruchten dat het schrappen van het Formule 1 project daarbij hoort.

Om de dalende verkopen in Europa op te vangen zou het schrappen van het Formule 1 project een optie zijn. Alleen al het ontwikkelen van een eigen Formule 1 motor kost Renault jaarlijks 110 Miljoen Euro. Het schrappen van het totale team zou Renault jaarlijks honderden miljoenen schelen.

Nadat Alonso bekend maakte over te stappen van Renault naar McLaren gonsde het al van de geruchten, zou Alonso zien aankomen dat Renault gaat stoppen? Waarschijnlijk weten we op 9 februari meer, we houden je op de hoogte maar wees niet verbaasd als Renault volgende maand bekend maakt de Formule 1 aan het einde van dit jaar vaarwel te zeggen.

Peter Gloudemans
F1News.nl

Loading