GP Japan: Raikkonen wint in laatste ronde

[photo1]De Fin Kimi Raikkonen heeft zojuist de Grote Prijs van Japan gewonnen op het circuit van Suzuka. De Fin in dienst van McLaren nam de leiding over na een gewaagde actie op Giancarlo Fisichella in de laatste ronde.

De race wordt in tegenstelling tot de kwalificatie van gisteren onder volledig droge omstandigheden verreden. Jarno Trulli start vanuit de pitstraat. Op de startgrid is het Ralf Schumacher die vanaf pole mag vertrekken, en behoudt ook de leiding. Het is Fisichella die de tweede plek pakt en Button volgt op de derde plaats.

In de eerste bocht gaat het al gelijk fout voor de Japanner Takuma Sato. Hij glijdt de wijd in de eerste bocht en moet door het grind en gras. Hij raakt Rubens Barrichello als hij wil tegensturen en Barrichello gaat ook naast de baan. Beide moeten de pits bezoeken, maar kunnen hun weg vervolgen.

Na slechts enkele ronden is het Juan Pablo Montoya die als eerste uitvaller wordt gerekend. De Colombiaan komt in aanraking met Jacques Villeneuve en na een flinke klap in de bandenstapel bij het opkomen van het rechte stuk, is het einde race voor Montoya. De wedstrijdleiding laat weten dit incident te gaan onderzoeken na de race. De Safety Car wordt ingezet omdat de wagen van Montoya opgeruimd moet worden.

Michael Schumacher, Fernando Alonso en Kimi Raikkonen rijden een ware inhaalrace. Al na een paar ronden liggen Schumacher en Alonso al weer in de top acht.

De tweede uitvaller van vandaag is Antonio Pizzonia. De Braziliaan in dienst van Williams-BMW spint van de baan en dit betekende einde race voor hem.

Dan een opmerkelijk moment in de race. Fernando Alonso rijdt achter Christian Klien en waagt een aanval bij Klien. Alonso schiet rechtdoor in de chicane en laat Klien er bij het opkomen van het rechte stuk weer voorbij. Een ronde later is het Alonso die een probleem lijkt te hebben omdat hij zijn tempo laat zakken. Het team heeft de Spanjaard de opdracht gegeven om Klien opnieuw voorbij te laten gaan en opnieuw in te halen omdat de FIA het niet gezien heeft dat hij hem er echt voorbij heeft gelaten de eerste keer.

Jarno Trulli is de derde en laatste uitvaller van vandaag. Lokale held Takuma Sato doet een domme actie, en rijdt in de achter- en zijkant van de Toyota. De Japanse Grand Prix is hiermee over voor Trulli, die laat weten niet blij te zijn met Sato. Net als bij Montoya – Villeneuve gaat de wedstrijdleiding na de race onderzoeken wie er schuld aan heeft.

Fernando Alonso laat zien dat hij een waardige wereldkampioen is. In de supersnelle bocht 130R pakt Alonso Michael Schumacher op een punt dat Schumacher het niet verwacht. Vlak voor het einde van de race weet hij Mark Webber nog te beroven van zijn derde plaats.

Bij Minardi is het chaos wat de klok slaat. Als Christijan Albers zijn eerste pitstop maakt raakt hij de jackman, die schiet vervolgens een paar meter door en lijkt in shock te zijn. Als Robert Doornbos zijn tweede pitstop maakt rijdt hij ook te ver door. Wanneer Christijan Albers zijn tweede pitstop maakt is er brand bij de Minardi. Albers springt uit de auto en het vuur is snel gedoofd. Opmerkelijk genoeg stapt de Nederlander weer in en rijdt hij de race uit.

Komend vanaf de leiding maakt Kimi Raikkonen een paar ronden voor de finish nog een korte pitstop en komt terug op de tweede plaats achter Fisichella. In de laatste ronde pakt de Fin de leiding en rijdt zo naar zijn zevende overwinning van dit seizoen toe.

GP Japan: Race
01. K. Räikkönen McLaren 1:29:02.212
02. G. Fisichella Renault + 1.633
03. F. Alonso Renault + 17.456
04. M. Webber Williams + 22.274
05. J. Button BAR + 29.507
06. D. Coulthard Red Bull + 31.601
07. M. Schumacher Ferrari + 33.879
08. R. Schumacher Toyota + 49.548
09. C. Klien Red Bull + 51.925
10. F. Massa Sauber + 57.509
11. J. Villeneuve Sauber + 58.221
12. R. Barrichello Ferrari + 1:00.600
13. T. Sato BAR + 1 ronde
14. T. Monteiro Jordan + 1 ronde
15. R. Doornbos Minardi + 2 ronden
16. N. Karthikeyan Jordan + 2 ronden
17. C. Albers Minardi + 4 ronden

Niet geklasseerd
18. J. Trulli Toyota + 43 ronden
19. A. Pizzonia Williams + 44 ronden
20. JP. Montoya McLaren + 52 ronden

Nancy Breebaart
F1News.nl

Loading