Gp VS: Montoya verspeeld kansen op WK

Michael Schumacher heeft vandaag in een zinderende race Juan Pablo Montoya de genadeslag toegebracht. Aanvankelijk was Montoya met een vierde startplaats in het voordeel, drie plaatsen achter hem stond de Ferrari van Schumacher. Kimi Raikkonen, derde in het kampioenschap en daarmee de laatste in het rijtje van titelkandidaten, stond op pole position.

Een slechte start van Montoya en Barrichello zorgde ervoor dat Michael Schumacher na één ronde al vierde lag, Barrichello reed op een zesde plek, op de voet gevolgd door Montoya. Gedreven als de Colombiaan is liet hij Barrichello geen moment met rust. Met het wereldkampioenschap in zijn achterhoofd doet hij al in de derde ronde een serieuze inhaalpoging, resultaat is een zesde plek voor Montoya en een uitvalbeurt voor Barrichello.

Als Michael Schumacher twee ronden later Olivier Panis inhaalt op het einde van het rechte stuk lijkt de Duitser een kapitale fout te maken. Vlak voor de eerste bocht wordt de gele vlag gezwaaid omdat in de tweede bocht Barrichello’s wagen in de grindbak staat. Echter Schumacher begon al aan het begin van het rechte stuk met zijn actie, en was Panis al gepasseerd toen hij de zone met de gele vlag in reed, geen drive-through of stop-and-go voor Schumacher dus.

Montoya kon dat niet zeggen, afgevaardigden van de FIA besloten dat Montoya een vermijdbare aanrijding veroorzaakte, en deelde een drive-trough-penalty uit aan de Williams rijder.

Inmiddels had het weer zich aangepast aan de stemming in het Williams kamp. Voor aanvang van de race hagelde het al even, dus de dreiging van regen hing al in de lucht. Michael Schumacher profiteerde met zijn Bridgestones optimaal van de regen en wist zich naar de leiding te rijden, Montoya verloor veel terrein en werd zelfs op een ronde gezet door Schumacher, er was dus wederom een hoofdrol voor de banden.

Olivier Panis kon niet profiteren van zijn mooie derde plek, na vijf ronden had de Fransman al twaalf plaatsen verloren en reed hij op een vijftiende plek rond. In de 27ste ronde eindigde de race voor de Toyota coureur na een spin.

Kimi Raikkonen beperkte de schade door op een tweede plaats te eindigen, daarmee is de Fin de enig overgebleven titelkandidaat naast Michael Schumacher.

Juan Pablo Montoya staat nu tien punten achter op Schumacher. Mocht Schumacher in Japan uitvallen en Montota winnen, hebben beide coureurs evenveel punten. Schumacher heeft echter meer overwinning behaald dit seizoen en zal bij een gelijk puntenaantal dus altijd voor de Colombiaan eindigen.

Ook voor Raikkonen zal het niet makkelijk zijn het kampioenschap te pakken, hij staat negen punten achter Schumacher, de McLaren coureur zal de Grand Prix van Japan dus op zijn minst moeten winnen. Michael Schumacher heeft dan aan een achtste plek genoeg om het kampioenschap te winnen, omdat hij meer overwinningen heeft dan Raikkonen.

Loading