Hamilton wint op Spa-Francorchamps

Lewis Hamilton heeft de Grand-Prix van Belgie vanmiddag op zijn naam geschreven. De McLaren coureur bleef in een spectaculaire wedstrijd Mark Webber en Robert Kubica voor.

Reikhalzend werd uitgekeken na de start. Het was droog maar de regenwolken waren wel degelijk dreigend aanwezig, daarnaast voorspelden ook de teams dat er tijdens de race nog regen zou vallen.

Mark Webber verprutste zijn start en viel terug tot positie 7. Lewis Hamilton kon zodoende de leiding pakken voor Robert Kubica. Kubica moest zijn tweede plek echter al snel afstaan aan Jenson Button. De regen bleef niet lang weg, al aan het einde van de 1e ronde begon het te regenen.

Bijna iedereen schoot in de busstop chicane van het circuit. Grootste slachtoffer was Rubens Barrichello die vol in de Ferrari van Alonso reed. Barrichello was klaar terwijl Alonso voor reparatie naar pitsstraat kon maar een goed resultaat kon vergeten.

De bui bleek van korte duur, alleen Alonso wisselde even naar regenbanden. Inmiddels was Vettel bezig aan een opmars. De jonge Duitser stak Kubica voorbij en wilde het zelfde doen bij Jenson Button totdat hij de controle over zijn auto verloor. De auto maakte een zwiep en kwam met een klap terecht in de side-pods van de McLaren van Button. Button kon uitstappen, Vettel kon een nieuwe neus halen in de pitsstraat.

Vettel zou later beboet worden met een drive through penalty. Ondertussen klom Mark Webber door alle crashen op naar plek 3. Lewis Hamilton was ondertussen de snelste man op het circuit, zijn voorsprong snel uitbouwend.

Sebastian Vettel gooide zjin eigen glazen in door in aanraking te komen met de Force India van Tono Liuzzi. Hierbij beschadigde Liuzzi zijn voorvleugel en kreeg de Vettel een lekke achterband.

Met nog 7 ronden te gaan barste het spectacul opnieuw los, de regen kwam weer naar beneden. Lewis Hamilton ging zelfs in bocht 8 even door de grindbak, waarbij hij zelfs heel licht de bandenmuur toucheerde. Hamilton behield de leiding maar besloot net als de rest van het veld banden te wisselen.

Fernando Alonso maakte voor zijn doen een zeldzame fout, hij spinde van het circuit en zette zijn auto met een klap in de vangrail. De Ferrari schoot vervolgens terug het circuit op waardoor de safety car naar buiten mocht komen.

De zege van Hamilton kwam echter niet meer in gevaar. Met Webber op de tweede plek wordt het niet scoren van Vettel, Alonso, en Button pijnlijk. Deze punten kunnen nog wel eens heel duur kunnen blijken.

Grand-Prix van België, race
1. Lewis Hamilton McLaren 1:29:04.268
2. Mark Webber Red Bull +1.571
3. Robert Kubica Renault +3.493
4. Felipe Massa Ferrari +8.264
5. Adrian Sutil Force India F1 +9.094
6. Nico Rosberg Mercedes Grand Prix +12.359
7. Michael Schumacher Mercedes Grand Prix +15.548
8. Kamui Kobayashi Sauber +16.678
9. Vitaly Petrov Renault +23.851
10. Jaime Alguersuari Scuderia Toro Rosso +29.457
11. Vitantonio Liuzzi Force India F1 +34.831
12. Pedro de la Rosa Sauber +36.019
13. Sebastien Buemi Scuderia Toro Rosso +39.895
14. Nico Hulkenberg Williams +1 Ronde
15. Sebastian Vettel Red Bull +1 Ronde
16. Heikki Kovalainen Lotus F1 +1 Ronde
17. Lucas Di Grassi Virgin Racing +1 Ronde
18. Timo Glock Virgin Racing +1 Ronde
19. Jarno Trulli Lotus F1 +1 Ronde
20. Sakon Yamamoto HRT F1 Team +2 Ronden

(pg)

Loading