Lewis Hamilton wint Duitse Grand-Prix

[photo1]Lewis Hamilton heeft de Grand-Prix van Duitsland op zijn naam geschreven. De McLaren coureur was vandaag de snelste man. Aanvankelijk leek de Brit makkelijk naar de overwinning toe te rijden. Halverwege de wedstrijd gooide een safety-car, als gevolg van een crash van Timo Glock, echter roet in het eten. De voorsprong van Hamilton was plots verdwenen en in de slotfase moest de McLaren coureur nog Massa en Piquet passeren.

Nelson Piquet junior behaalde zijn eerste podiumplek uit zijn loopbaan. In de ochtend kreeg de Braziliaan nog kritiek van zijn teamgenoot Alonso, Piquet zou meer punten moeten behalen. Meteen trokken de geruchten weer aan die melden dat Piquet binnenkort het veld mocht ruimen bij Renault. In de race profiteerde Piquet optimaal van de safety-car situatie.

Bij de start is het Hamilton die de leiding behoudt voor Felipe Massa. Kubica pakt de vierde plek. Jarno Trulli houdt achter de leiders als snel het veld op. Achter de Toyota coureur vormt zich een treintje met daarin Kimi Raikkonen en Fernando Alonso.

Hamilton is de snelste man en slaat al snel een gat. In de 18e ronde gaat de Brit voor het eerst naar binnen. In de komende ronden gaat iedereen naar binnen waarbij weinig veranderd.

Sebastian Vettel is verrasend sterk in de race. De 21-jarige Duitser rijdt steeds rond de 8e plek. Daarmee blijft hij Red Bull coureurs Mark Webber en David Coulthard voor. In de race vecht Vettel onder andere met Raikkonen, Alonso, en Glock. Vettel rijdt zich hiermee uitstekend in de schijnwerpers.

In ronde 38 is het Timo Glock die bij het opkomen van start/ finish crasht. Bij het uitkomen van de bocht met hoge snelheid breekt het rechterachterwiel van de Toyota plots af. De auto wordt onbestuurbaar en de Duitser klapt met hoge snelheid in de pitmuur waarna hij nog ongeveer 250 meter doorschuift. De baan ligt bezaait met brokstukken, de safety-car moet het circuit opkomen.

Iedereen komt zo snel mogelijk naar binnen. Nelson Piquet profiteert het meest, hij heeft zojuist een stop gemaakt en hoeft dus niet naar binnen. Hiermee pakt de Braziliaan de derde plek. Hamilton besluit niet naar binnen te gaan, evenals Nick Heidfeld.

Bij het uitrijden van de pitsstraat weet Vettel Alonso te verschalken. Alonso moet even uitwijken en komt met twee wielen over de witte lijn. Alonso is zichtbaar niet blij met deze move.

Mark Webber komt de pits uit met een rokende Renault motor. Na enkele ronden achter de safety-car te hebben gereden valt de Australiër uit.

Nadat de safety-car verdwijnt is het Hamilton die leidt voor Heidfeld, Piquet, Massa, Kubica, Kovalainen, Trulli, Vettel, Alonso, en Raikkonen.

Alonso verliest al meteen twee plekken nadat Raikkonen hem passeert waarna ook Nico Rosberg ook profiteert. Raikkonen heeft de snelheid te pakken en profiteert hiervan. In enkele ronden tijd passeert hij ook Vettel, en Trulli.

Coulthard en Barrichello komen in aanraking met elkaar. Coulthard kan na een bezoek aan de pits verder terwijl Barrichello uitvalt.

Hamilton gaat naar binnen en komt terug achter Kovalainen. Kovalainen laat Hamilton al snel voorbij waarna de McLaren piloot op weg kan naar Felipe Massa. Heidfeld gaat namelijk ook naar binnen waarna Nelson Piquet, die in de kwalificatie niet eens door Q1 kwam, plotseling de leiding in handen heeft.

Hamilton rijdt razendsnel naar Massa toe. In een mooi actie verschalkt Hamilton Massa. Massa laat zich eigenlijk zeer eenvoudig aan de kant zetten. De Braziliaan kiest als Hamilton zijn actie in zet de verkeerde kant van de baan waarna Hamilton Massa aan de binnenkant pakt. Massa probeert een bocht verder te pareren maar zit aan de buitenkant en heeft geen schijn van kans.

Hamilton kan op weg naar Piquet. 9 ronden voor het einde is het Hamilton die Piquet passeert. Lewis Hamilton wint verdiend, net zoals in Engeland was hij dit hele weekend de snelste man.

Nelson Piquet pakt zijn eerst podium, mede dankzij een perfecte teamstrategie en een flinke dosis geluk door middel van de safety-car.

Grand-Prix van Duitsland, race
1 L. Hamilton McLaren 1:31:20.847
2 N. Piquet Renault + 5.586
3 F. Massa Ferrari + 9.339
4 N. Heidfeld BMW + 9.825
5 H. Kovalainen McLaren + 12.411
6 K. Raikkonen Ferrari + 14.483
7 R. Kubica BMW + 22.603
8 S. Vettel Scuderia Toro Rosso + 33.282
9 J. Trulli Toyota + 37.199
10 N. Rosberg Williams + 37.658
11 F. Alonso Renault + 38.625
12 S. Bourdais Scuderia Toro Rosso + 39.111
13 D. Coulthard Red Bull + 54.971
14 G. Fisichella Force India F1 + 59.093
15 K. Nakajima Williams + 1:00.003
16 A. Sutil Force India F1 + 1:09.488
17 J. Button Honda + 1 ronden

Loading