Marlboro Masters: Christian Klien wint

[photo1]De Oostenrijker Cristian Klien heeft vandaag de Marlboro Masters of Formula 3 gewonnen. Klein wist Nelson Piquet junior en Ryan Briscoe voor te blijven. Over het gehele weekend kwamen er 50.000 toeschouwers naar Zandvoort, dit is een minder dan vorig jaar, de oorzaak hiervan is onduidelijk.

Nelson Piquet junior die vanaf Pole-Position startte maakte een slechte start. Klien wist hem te verschalken, in de 25 ronden die volgde behield de jonge Oostenrijker de leiding. Piquet junior zette weliswaar betere rondetijden neer maar maakte klein foutjes waardoor hij afstand op Klien verloor.

Klien, die dit jaar tot nu toe één overwinning haalde in het Europees kampioenschap Formule 3 en vorig jaar kampioen werd in het Duits kampioenschap Formule Renault, was zelf verrast door zijn prestatie. “Ik dacht dat een plaats in de top-vijf tot de mogelijkheden moest behoren, maar ik had niet verwacht op het podium te eindigen. De andere coureurs zijn enorm sterk, er zitten veel grote namen tussen.” De overwinning van Klien, afkomstig uit een dorpje bij de Bodensee, betekende het eerste grote succes voor motorenleverancier Mercedes-Benz in de Formule 3. Zelf zei hij vooral veel te danken te hebben aan zijn team, ADAC Berlin-Brandenburg, en zijn teamgenoot, Markus Winkelhock, die al tweeënhalf jaar actief is in de Formule 3.

De zege van Klien betekende een streep door de rekening voor Ryan Briscoe, leider in de Formula 3 Euroseries. Briscoe was naar Zandvoort gekomen om te winnen. Hij hoopte met zijn verse banden een grote rol te spelen, maar kon door een aanhoudend onderstuur geen rol spelen en werd met een kleine achterstand derde. Hoewel zijn achterstand nooit meer dan een seconde bedroeg, kon Nelsinho Piquet evenmin een serieuze bedreiging vormen. Klien stond direct na de enige safety-car-situatie in de race, van de negende tot de twaalfde ronde, bovenop het gas en gaf zijn concurrenten geen enkele kans dichterbij te komen.

“Mijn auto was niet perfect in de race”, zei Piquet. “Ik verloor steeds iets op het rechte einde. Ik voelde mij ook een beetje ziek en had lichte koorts. Maar ik denk dat wij kunnen terugkijken op een mooi weekeinde. Dit is ons eerste jaar in de Europese Formule 3 en we hebben meteen pole-position gescoord. Als ik volgend jaar terugkom, wat heel waarschijnlijk is, wil ik proberen te winnen.”

Robert Doornbos was beste de Nederlander vandaag. De Marlboro coureur kwam als 18e over de finish nadat hij als 27e gestart was. De tweede Nederlander, Charles Zwolsman, was net als Piquet ziek. Door een crash werd hij gehinderd in de eerste bocht en belandde hij bijna helemaal achteraan. Een spin in de 24e ronde betekende voor hem het einde. “Daarmee heb ik het nog langer volgehouden dan ik had verwacht”, zei hij.

1. C. Klien
2. N. Piquet
3. R. Briscoe
4. N. Lapierre
5. J. Green
6. M. Winkelhock
18. R. Doornbos

Loading