Overzicht: De rijke geschiedenis van Monza

Aanstaand weekend wordt op het circuit van Monza voor de 79e maal de Grand Prix van Italië verreden. Op de Formule 1-kalender prijken weinig evenementen met een rijkere geschiedenis dan deze.

De GP van Italië werd voor het eerst gehouden in 1921, maar pas een jaar later gebeurde dit op het circuit van Monza. Alleen in 1937 (Livorno), 1948 (Valentino Park) en 1980 (Imola) vond de race niet plaats in Monza.

Grote namen wisten de Italiaanse GP in de loop van de jaren op hun naam te schrijven. Graham Hill, Jackie Stewart, Emerson Fittipaldi, Mario Andretti, Nelson Piquet, Nigel Mansell en Ayrton Senna vormen slechts een kleine selectie, maar de onbetwistbare kampioen is Michael Schumacher. De Duitser won in Monza maar liefst vijf maal.

‘Schumi’ pakte zijn eerste Italiaanse overwinning in 1996, om dit vervolgens te herhalen in 1998, 2000, 2003 en 2006. Voordien was Nelson Piquet recordhouder met vier zeges. Tazio Nuvolari, Alberto Ascari, Juan Manuel Fangio, Stirling Moss, Ronnie Peterson en Alain Prost wonnen allen drie maal.

Waar Valentino Rossi afgelopen zondag nog zijn thuis-race won in de MotoGP, heeft een dergelijk Italiaans succes in de Formule 1 al sinds 1966 (Ludovico Scarfiotti) niet meer plaatsgevonden. De ogen zullen dit weekend dan ook gericht zijn op Giancarlo Fisichella, in zijn eerste race voor Ferrari. Ook Jarno Trulli (Toyota) maakt kans, maar voor Vitantonio Liuzzi zit een overwinning er hoogstwaarschijnlijk niet in.

Van alle voormalige winnaars van de Italiaanse Grand Prix zijn er nog drie actief: Rubens Barichello zal een gooi doen naar zijn derde zege, terwijl Fernando Alonso en Sebastian Vettel (winnaar in 2008) de race voor de tweede maal kunnen winnen.

De start van de Grand Prix van Italië 2009 zal plaatsvinden om 2 uur ‘s middags lokale en Nederlandse tijd.

Loading