Raikkonen wint Belgische Grand-Prix

[photo1]Kimi Raikkonen heeft de Grand-Prix van België op zijn naam geschreven. Op een opdrogende baan wist de McLaren piloot WK-leider Fernando Alonso en Jenson Button ruim voor te blijven.

De race was zoals we gewend zijn van Spa-Francorchamps, volgens velen het mooiste circuit ter wereld, incidentrijk. Bij de start ging alles nog goed. Iedereen besluit of intermediate banden te starten behalve beide Nederlandse Minardi coureurs. Doornbos en Albers starten op regenbanden en hopen dus op regen. Een fout keuze zo blijkt al snel, de baan droogt op en beide mannen verliezen per ronde maar liefst 8 seconden op de Jordan’s.

Albers en Doornbos besluiten al snel van banden te wisselen waardoor ze de aansluiting met het veld missen. Ondertussen probeert Fisichella zich vanaf de 13e plek naar voren te rijden. De Italiaan passeert Webber en Coulthard. Na elf ronden gaat het echter fout. Fisichella gaat hard van de baan in de radillion, gelukkig blijft hij ongedeerd. De brokstukken liggen verspreid over de baan waardoor de safety-car de baan op moet, iedereen komt naar binnen behalve Ralf Schumacher en Jacques Villeneuve.

Beide Williams coureurs proberen de droogweerbanden uit tijdens de safety-car periode maar besluiten na een enkel rondje alweer voor intermediate banden te kiezen. Na enkele ronden zijn de brokstukken opgeruimd en gaat de wedstrijd opnieuw van start.

Takuma Sato boort in La Source zijn B.A.R in de achterkant van de Ferrari van Michael Schumacher. Beide coureurs vallen uit, dit tot ongenoegen van Schumacher. De FIA laat weten het incident na de race te gaan onderzoeken.

Coulthard valt uit met een olielek terwijl Ralf Schumacher en Robert Doornbos kiezen voor droogweerbanden. Zowel Schumacher als Doornbos gaan met droogweerbanden van de baan. Schumacher besluit meteen weer voor intermediate banden te kiezen. Massa doet enkele ronden later hetzelfde.

Ondertussen leidt Montoya voor Raikkonen. Beide mannen zijn snel en racen om de winst. Jarno Trulli gaat hard van de baan in Les Combes valt uit. Ondertussen is Jenson Button bezig aan opmars, na een zwakke start van de wedstrijd rijgt de Engelsman de snelle ronden aan elkaar. Daarbij haalt Button ook nog Webber en Barrichello in.

Webber besluit 5 ronden voor het einde nog naar droogweerbanden te wisselen. Met succes hij rijdt de snelste raceronde. Ralf Schumacher en Rubens Barrichello kiezen ook nog voor regenbanden waarna Schumacher de snelste raceronde rijdt.

Ondertussen hebben beide McLaren’s een pitstop gemaakt waarna Raikkonen enkele zeer snelle ronden reed. Hierdoor rijdt Raikkonen voor Montoya en lijkt McLaren op weg naar een dubbelzege voor Fernando Alonso. McLaren krijgt echter opnieuw te kampen met pech. Pizzonia rijdt Montoya van de baan waardoor beide mannen uitvallen. McLaren ziet de dubbelzege dus verdwijnen en Fernando Alonso pakt alsnog de tweede plaats.

Veel maakt het voor het kampioenschap niet meer uit. Alonso pakt de wereldtitel nog niet in België maar met nog drie races te gaan kan hem deze bijna niet meer ontgaan.

Grand-Prix van België
1. K. Räikkönen McLaren 1:30:01.295
2. F. Alonso Renault + 28.394
3. J. Button BAR + 32.077
4. M. Webber Williams + 1:09.100
5. R. Barrichello Ferrari + 1:18.100
6. J. Villeneuve Sauber + 1:27.400
7. R. Schumacher Toyota + 1:27.500
8. T. Monteiro Jordan + 1 ronde
9. C. Klien Red Bull + 1 ronde
10. F. Massa Sauber + 1 ronde
11. N. Karthikeyan Jordan + 1 ronde
12. C. Albers Minardi + 2 ronden
13. R. Doornbos Minardi + 3 ronden

Peter Gloudemans
F1News.nl

Loading