Raikkonen wint Spaanse Grand-Prix, crash Kovalainen

Kimi Raikkonen heeft de Grand-Prix van Spanje op zijn naam geschreven. Felipe Massa eindigde als tweede en zorgde daarmee voor een dubbeloverwinning voor Ferrari. Lewis Hamilton eindigde als derde.

Het was vandaag zonnig op het circuit van Barcelona. Direct na de start was het Massa die Fernando Alonso wist te verschalken. Hamilton passeert Kubica voor plek 4.

In de achterhoede gaat het fout. Sutil wordt aangetikt en spint. Sebastian Vettel kan hem niet meer ontwijken en raakt de Force India F1 bolide, beide mannen vallen uit. De safety car komt voor 2 ronden het circuit om de brokstukken te verwijderen.

In ronde 5 is het Nelson Piquet junior die een stuurfout maakt. De Braziliaan lag op een degelijke 10e plek moet achteraan aansluiten. Een ronde later wil Piquet jr. Bourdais inhalen. Dit gaat fout, beide coureurs raken elkaar. Piquet jr. valt meteen uit waarna Bourdais in de pitsstraat moet opgeven.

Na 17 ronden is het Fernando Alonso die zijn pitsstop maakt, zoals verwacht heeft de Spanjaard “licht” gekwalificeerd. Massa pit in ronde 20, Raikkonen volgt een ronde later.

In ronde 23 gaat het fout met Heikki Kovalainen. De linker velg aan de voorkant van de McLaren klapt waarna de auto met hoge snelheid in de bandenmuur boort. De McLaren met daarin Kovalainen verdwijnt onder de muur van de banden. De safety en medical car komen meteen de baan. De Fin wordt uit de auto gehaald en tijdens de race per helicopter naar het medical centre vervoerd.

Nick Heidfeld moet stoppen maar omdat de pitsstraat dicht is mag dit eigenlijk niet, dit kost de BMW Sauber coureur een stop and go penalty.

Bij het uitrijden van de pits raken Barrichello en Fisichella elkaar. De voorvleugel van de Honda van Barrichello breekt hierbij af. De Braziliaan moet een volle ronden zonder voorvleugel rijden om deze vervolgens in de pits te laten vervangen.

Na 2 ronden safety car mag het veld weer los. Kovalainen heeft onder tussen vanaf een brancard zijn duim opgestoken naar het publiek.

In ronde 35 is het over met de Spaanse hoop, de Renault R28 van Fernando Alonso komt met een opgeblazen motor tot stilstand. Alonso begroet zijn fans die in grote getallen meteen het circuit verlaten.

Barrichello valt uit als hij zijn auto in de pitbox zet. Nico Rosberg, die kans heeft op punten, moet ook uitstappen. De Duitser blaast zijn Toyota krachtbron op het lange rechte stuk op.

Na de twee serie pitstops veranderd er weinig, Raikkonen leidt confortabel.

13 ronden voor het eind is het Timo Glock die te enthousaist is en David Coulthard raakt. Glock moet een nieuwe voorvleugel halen, Coulthard die een teleurstellend weekend kent een nieuwe achterband.

6 ronden voor het einde gaat Heidfeld Fisichella voorbij.

Kimi Raikkonen wint voor zijn teamgenoot Massa en Lewis Hamilton. Kubica eindigt als vierde op slechts een kleine 6 seconden achter stand. Toch kwam de zege van Raikkonen niet in gevaar.

Mark Webber rijdt een zeer sterke race en wordt 5e. Jenson Button scoort de eerste punten voor Honda dit seizoen. Nakajima en Trulli maken de top 8 compleet.

Opvallend is dat Takuma Sato voor het geplaagde Super Aguri F1 een sterke race rijdt. De Japanner vecht diverse duels uit en eindigt uiteindelijk wel als laatste maar slechts op 1 ronde achterstand.

GP Spanje, race
1 K. Räikkönen Ferrari 1:38:19.051
2 F. Massa Ferrari + 3.228
3 L. Hamilton McLaren + 4.187
4 R. Kubica BMW + 5.694
5 M. Webber Red Bull + 35.938
6 J. Button Honda + 53.010
7 K. Nakajima Williams + 58.244
8 J. Trulli Toyota + 59.435
9 N. Heidfeld BMW + 1:03.073
10 G. Fisichella Force India F1 + 1 ronde
11 T. Glock Toyota + 1 ronde
12 D. Coulthard Red Bull + 1 ronde
13 T. Sato Super Aguri + 1 ronde

Loading