Vettel domineert op Suzuka

Net zoals vorig jaar heeft Sebastian Vettel de Grand-Prix van Japan op zijn naam geschreven. WK-leider Mark Webber eindigde als tweede, Fernando Alonso als derde.

Met de kwalificatie nog in de smiezen mochten de coureurs zich al opmaken voor de race. Zoals op deze website kunt lezen zette Lucas di Grassi zijn auto al voor de race in de vangrail.

Bij de start onder prachtige weersomstandigheden was het Vettel die het beste weg kwam en Robert Kubica die Mark Webber verschalkte. Daar achter ging het fout, Petrov en Hulkenberg kwamen met elkaar in aanraking en vielen beide uit.

In de eerste bocht was het Massa die Liuzzi en zichzelf uit de race torpedeerde. De safety car kwam uit, tijdens de safety car fase moest ook Robert Kubica opgeven. De Pool zag het rechterachterwiel van zijn auto lopen.

Na de start waren het Vettel en Alonso die de rest van het veld al snel los reden. Alonso kon alleen volgen en zorgen dat hij de McLaren’s van zich af hield.

Hamilton reed na zijn gridpenalty een mooie inhaalrace. Juist toen hij Alonso in het vizier gaf kreeg de versnellingsbak van Hamilton opnieuw problemen. De derde versnelling viel uit waarna Hamilton genoegen moest nemen met een vierde plek.

Voorin was het Vettel die won met Webber in zijn kielzog. Alonso hield de schade beperkt met een derde plek.

Kamui Kobayashi was in de slotfase van de race de smaakmaker. De Japanner passeerde auto naar auto om uiteindelijk als 7e te eindigen. Ook Schumacher en Rosberg vechten een mooi duel uit wat bruut werd beëindigd toen Rosberg, evenals Kubica, zijn achterwiel verloor en met een klap in de bandenmuur terecht kwam.

Met de overwinning van Vettel hebben zowel hij als Webber nog alle kans op de titel. Webber leidt nu het WK met 14 WK-punten voorsprong op Vettel en Alonso. Beide McLaren coureurs staan er minder goed voor, zij moeten hopen op fouten van de top 3.

GP Japan, race
1. Sebastian Vettel Red Bull 1:30:27.323
2. Mark Webber Red Bull +0.906
3. Fernando Alonso Ferrari +2.721
4. Jenson Button McLaren +13.522
5. Lewis Hamilton McLaren +39.595
6. Michael Schumacher Mercedes Grand Prix +59.933
7. Kamui Kobayashi Sauber +1:04.039
8. Nick Heidfeld Sauber +1:09.668
9. Rubens Barrichello Williams +1:10.846
10. Sebastien Buemi Scuderia Toro Rosso +1:12.806
11. Jaime Alguersuari Scuderia Toro Rosso +1 Ronde
12. Heikki Kovalainen Lotus F1 +1 Ronde
13. Jarno Trulli Lotus F1 +2 Ronden
14. Timo Glock Virgin Racing +2 Ronden
15. Bruno Senna HRT F1 Team +2 Ronden
16. Sakon Yamamoto HRT F1 Team +3 Ronden

(pg)

Loading