Webber wint in Hongarije

Mark Webber heeft met de Grand-Prix van Hongarije zijn vierde overwinning van dit jaar op zijn naam geschreven. Fernando Alonso eindigde als tweede voor Sebastian Vettel die na een fout een drive-through-penalty kreeg.

Voor aanvang van de race leek het allerminst spannend te worden, Red Bull toonde al het hele weekend aan verreweg het snelste te zijn. Bij de start was het echter Alonso die goed weg kwam en die Webber pakte.

Vettel kon vervolgens snel een gat slaan maar Webber zat vast ook de Spanjaard. Een stuk barge-board van de Force India van Tonio Liuzzi zorgde voor een safety-car situatie, Vettel kwam naar binnen, Webber bleef op het circuit.

In alle hectiek ging het in pitsstraat twee keer mis. Allereerst stuurde Renault Robert Kubica te vroeg weg die pardoes tegen Adrian Sutil aan reed. Mercedes bevestigde bij Nico Rosberg een achterwiel niet goed wat in de pitsstraat van de auto liep en een monteur van Williams raakte. De monteur liep een gebroken rib op.

Ondertussen maakte Sebastian Vettel een fout die hem de zege zou kosten. Vettel liet achter de safety-car een groot gat vallen, terwijl maar een gat van tien armlengtes naar je voorganger is toegestaan. Het gevolg was een drive-through penalty waardoor de Duitser achter de Ferrari van Alonso terecht kwam.

Webber reed ondertussen alles uit de kast en maakte een gat dat groot genoeg was om zijn pitstop te maken en tevens de leiding te behouden.

De WK-leider Lewis Hamilton viel vanaf de vierde plek uit met aandrijvingsproblemen. Achter de Red Bull’s en Ferrari reden debutaten Vitaly Petrov en Nico Hulkenberg indrukwekkende races, ook Pedro de la Rosa en Kamui Kobayashi maakten indruk en zagen hun inzet beloond met punten.

In de laatste ronden was er overigens nog een incident tussen Rubens Barrichello en Michael Schumacher. Barrichello ging Schumacher op het rechte stuk voorbij voor de 10e plek, hierbij bijna de muur ingeduwd door Schumacher. Het incident zal na de race onderzocht worden.

De teams kunnen nu op zomervakantie, in het laatste weekend van augustus komt de Formule 1 naar België voor het circuit van Spa-Francorchamps.

GP Hongarije, race
1. Mark Webber Red Bull 1:41:05.571
2. Fernando Alonso Ferrari +17.821
3. Sebastian Vettel Red Bull +19.252
4. Felipe Massa Ferrari +27.474
5. Vitaly Petrov Renault +1:13.192
6. Nico Hulkenberg Williams +1:16.723
7. Pedro de la Rosa Sauber +1 Ronde
8. Jenson Button McLaren +1 Ronde
9. Kamui Kobayashi Sauber +1 Ronde
10. Rubens Barrichello Williams +1 Ronde
11. Michael Schumacher Mercedes Grand Prix +1 Ronde
12. Sebastien Buemi Scuderia Toro Rosso +1 Ronde
13. Vitantonio Liuzzi Force India F1 +1 Ronde
14. Heikki Kovalainen Lotus F1 +3 Ronden
15. Jarno Trulli Lotus F1 +3 Ronden
16. Timo Glock Virgin Racing +3 Ronden
17. Bruno Senna HRT F1 Team +3 Ronden
18. Lucas Di Grassi Virgin Racing +4 Ronden
19. Sakon Yamamoto HRT F1 Team +4 Ronden

(pg)

Loading