Het laatste Formule 1 nieuws. Alle ontwikkelingen, coureurs, actuele standen en kalender
Home F1 circuits De beste en slechtste F1-circuits op de F1 2025 kalender
F1 circuits

De beste en slechtste F1-circuits op de F1 2025 kalender

37
gp mexico
Foto: WTF1

Een overzicht van de F1 2025 kalender

Nu de F1-kalender voor 2025 is aangekondigd, hebben wij bij PlanetF1.com onze hoofden bij elkaar gestoken om te zien hoe elk circuit zich verhoudt in onze waardering. In plaats van een regelrechte nummer één, hebben we de circuits in verschillende niveaus ingedeeld en gekeken welke de crème de la crème zijn en welke wat minder geliefd zijn. We concentreren ons hier puur op de circuitontwerpen zelf, maar voel je vrij om het niet eens te zijn met onze beoordeling van de rangschikking van elk circuit.

Elite circuits

Silverstone in Groot-Brittannië blijft één van de snelste en populairste F1-circuits, mede dankzij de ligging dichtbij de meeste teambases in het VK, wat het een ’thuisrace’ maakt voor een groot deel van de paddock. Monza, bekend als de Tempel van Snelheid, is niet alleen het snelste circuit van de Formule 1, maar ook de thuisbasis van een van de meest gepassioneerde fanbases in de sport als de tifosi elk jaar hun kleuren tonen voor Ferrari. Spa-Francorchamps in België wordt vaak beschouwd als een van de favoriete circuits van de coureurs vanwege enkele van de beste bochten in de sport. Suzuka in Japan is een blijvende favoriet op de moderne F1-kalender, bekend om enkele van de grootste individuele ritten in de geschiedenis van de sport.

Geweldige en goede circuits

De Red Bull Ring in Oostenrijk mag op papier eenvoudig lijken, maar heeft sinds zijn terugkeer in de sport in 2014 enkele zeer vermakelijke races geboden. Het Circuit of The Americas in Austin was een poging om enkele van de beste delen van andere circuits van over de hele wereld samen te voegen in één superontwerp. Albert Park in Melbourne en de Hungaroring in Hongarije blijven populaire circuits onder de coureurs en zijn bekend om hun unieke uitdagingen en goede racekansen.

Uitdagende circuits

Baku in Azerbeidzjan heeft zich sinds 2016 gevestigd als zowel een uitdaging voor de coureurs als een circuit dat zeer goede races produceert. Imola in Italië, ondanks de tragische geschiedenis, blijft een favoriet circuit vanwege zijn uitdagende lay-out en hoogtesnelheidsecties. Interlagos in Brazilië is nog steeds een van de beste F1-circuits, waarbij de lay-out voortdurend geweldige races produceert, jaar na jaar.

Moeilijk te beminnen circuits

Las Vegas in de VS heeft ondanks wat aanloopproblemen rondom putdeksels een bemoedigend debuut gemaakt in 2023. Hoewel de lay-out op papier eenvoudig genoeg lijkt, genereerde het goede races en stelden de hoge snelheid secties gevolgd door zware remzones overtaking kansen op tijdens de race. Jeddah in Saoedi-Arabië kwam in de Formule 1 met de hoop het snelste stratencircuit ter wereld te creëren, wat het deed, maar met het voorbehoud dat het circuit erg gevaarlijk is. De dichte muren en hoge snelheden rond het Jeddah Corniche Circuit hebben in de eerste twee bezoeken van de Formule 1 meerdere keren voor fronsende blikken gezorgd.

Deze uiteenzetting van circuits en hun classificaties toont aan hoe divers en uitdagend de circuits zijn op de F1 2025-kalender, wat elk raceweekend een unieke ervaring maakt voor zowel coureurs als fans.

Gerelateerd nieuws

Vragen bij de Miami GP: Toekomst van Adrian Newey en de upgrade van Red Bull

Formula 1 is op weg naar de VS voor de eerste van...

Hoe het circuitontwerp in Miami de racestrategieën beïnvloedt

Binnen de dynamische wereld van de Formule 1-race is het circuitontwerp van...

Top 10 onvergetelijke momenten van de Formule 1 Miami GP

De Formule 1 Crypto.com Miami Grand Prix 2023 was een spectaculair evenement...

Waarom blijven oude Formule 1 baanrecords zo lang staan?

In de Formule 1 worden oude baanrecords soms al jarenlang niet verbroken,...

De vreemdste circuits waar ooit een Formule 1 race op plaats heeft gevonden

De wereld van de Formule 1 staat bekend om zijn spectaculaire races,...

Formule 1 keert terug naar Shanghai: onvoorspelbaarheid troef tijdens eerste Sprint-weekend van 2024

Na een onderbreking van vijf jaar keert de Formule 1 terug naar...

Formule 1-teams moeten zich voorbereiden op natte Japanse Grand Prix

Weersvoorspelling speelt cruciale rol in Suzuka Formule 1-teams en coureurs staan voor...

Waarom wordt Suzuka beschouwd als een van de ultieme tests voor Formule 1-coureurs?

De Formule 1 kent vele uitdagende banen, maar Suzuka in Japan staat...