Formule 1 en het midden oosten

Formule 1 tycoon Bernie Ecclestone heeft zijn zinnen gezet op het Midden-Oosten. De Formule 1 heeft al een Grand-Prix in Bahrein maar wil nu verder uitbreiden met een Grand-Prix in de Verenigde Arabische Emiraten.

De Verenigde Arabische Emiraten werken momenteel al aan de bouw van een Formule 1 pretpark dat nabij Dubai zal verrijzen. Daarnaast wil de stad Abu Dhabi een eigen Formule 1 circuit aanleggen. Ecclestone wil op dat circuit vanaf 2009 een Grand-Prix gaan organiseren. Een contract is er nog niet maar het lijkt vrijwel zeker dat de plannen doorgang zullen vinden.

Om de populariteit van de Formule 1 in het Midden Oosten te laten stijgen zijn er diverse evenementen georganiseerd. Zo was er onlangs een groot evenement met alle teams in Abu Dhabi en zal er een grote Formule 1 test komen op het circuit van Bahrein.

Bahrein dat al een Grand-Prix heeft is niet blij dat het niet meer het enige land is in het Midden Oosten dat een Grand-Prix heeft. Bahrein investeerde 150 miljoen Dollar in een Formule 1 circuit dat meer auto industrie naar het oliestaatje moest trekken. Het succes van het circuit is beperkt. De tribunes zijn tijdens de Formule 1 Grand-Prix lang niet geheel gevuld. Daarnaast is er nauwelijks extra auto-industrie naar Bahrein getrokken.

Om Bahrein tegemoet te komen zou Ecclestone het bestaande contract dat tot 2008 loopt, tot naar verluidt 2019 willen verlengen.

Met het Midden Oosten hoopt Ecclestone de steun te krijgen van de steenrijke oliestaatjes. Dit lijkt al beperkt te zijn gelukt. Ferrari heeft inmiddels een sponsor geworden uit de Verenigde Arabische Emiraten terwijl de staat Bahrein aandelen van de McLaren heeft gekocht.

Peter Gloudemans
F1News.nl

Loading