Formule 1 kijken met VPN, zonder duur abonnement

Nu de uitzendrechten van Formule 1-races opgekocht zijn door Viaplay kan je in Nederland niet langer naar de live-verslagen kijken met je gewone Ziggo-abonnement en moet je extra betalen. Veel Nederlanders die sinds de komst van Max Verstappen naar de sport kijken, zijn daardoor weer afgehaakt. Hoeveel abonnementen bij streamingdiensten heb je nodig om te kijken wat je wilt? Of hoe vaak ga je van streamingdienst verwisselen? Er lijkt geen einde aan te komen.

Viaplay heeft de uitzendrechten voor alle Formule 1-races (behalve de Nederlandse Grand Prix) voorlopig voor drie jaar. Dat ligt vast. Ook bieden ze de Bundesliga aan en het volgende seizoen komt daar de Engelse Premier League bij. Dus misschien is het wel de moeite waard om daarop een abonnement te nemen.

Je kunt echter ook gratis naar livestreams vanuit het buitenland kijken. In onze buurlanden worden de F1 races namelijk niet verborgen achter een betaalmuur en kunnen supporters gewoon gratis via publieke zenders kijken. Als jij ook naar deze zenders wilt kijken, heb je echter wel de hulp van een VPN nodig.

Hoe helpt een VPN bij livestreaming?

Buitenlandse zenders maken gebruik van geografische blokkades. Je ziet dan een foutmelding: “Deze video is niet beschikbaar in jouw land/regio”.  Websites of apps kunnen aan IP-adressen zien waar bezoekers vandaan komen en zelfs de inhoud aanpassen. Zo veranderen internationale websites van taal of munteenheid. Landelijke diensten kunnen ook alle buitenlandse IP-adressen blokkeren.

Dus om Formule 1 kijken op Channel 4 heb je een IP-adres uit het VK nodig. De Duitse RTL laat het live verslag alleen zien aan Duitse IP-adressen, ServusTV uit Oostenrijk alleen aan IP-adressen die verbonden zijn aan Oostenrijk, enzovoorts.

Een VPN (virtueel persoonlijk netwerk) is bedoeld om je internetverkeer te beveiligen en heeft als voordeel dat al je gegevens worden omgeleid via een VPN-server. Voor de buitenwereld is dan alleen het IP-adres van de VPN-server zichtbaar. Als je dus verbinding maakt met een VPN-server in België, kun je de Formule 1-races bekijken op RTBF. Een goede VPN laat je kiezen met welke server je wilt verbinden en heeft keuze uit duizenden verschillende servers over de hele wereld.

VPN diensten kiezen

De beste VPN diensten voor het kijken van Formule 1:

  • Zijn snel genoeg om te kunnen gebruiken voor videostreaming
  • Laten je kiezen uit veel servers over de hele wereld
  • Gebruiken IP-adressen die lijken op gewone bezoekers
  • Hebben een no-log beleid (en verkopen je gegevens niet door aan adverteerders)

Helaas voldoen alleen betaalde VPN diensten aan deze vereisten. Maar voor 2 of 3 Euro per maand is het werkelijk de goedkoopste manier om Max Verstappen live te volgen in Nederland.

Je kunt natuurlijk ondertussen van alle andere voordelen van een VPN genieten, zoals veilig internetten op openbare wifi-netwerken en al je internetverkeer versleutelen. Bovendien kun je ook je VPN aanzetten om te kijken naar buitenlandse inhoud van Netflix en zelfs om een abonnement te nemen op Hulu.

Met duizenden IP-adressen tot je beschikking is het internet echt vrij toegankelijk voor je en kun je het gebruiken zoals het bedoeld is; zonder grenzen.