Formule 1 verandert radicaal

[photo1]Vandaag spraken de Formule 1 teams en de FIA met elkaar in Londen, onderwerp van gesprek waren de nieuwe reglementen voor 2006. De nieuwe regels voor de komende jaren zijn door de stemming gekomen en dat betekend dat de Formule 1 de komende jaren zal gaan veranderen.

Grootste verandering is het kwalificatiesysteem, dit gaat helemaal op de schop. Er komt vanaf volgend jaar een knock-out systeem. Er wordt afscheid genomen van de “one lap” qualifying. Volgend jaar zal de kwalificatie worden verdeeld in 4 kwartieren, in deze kwartieren mag onbeperkt worden gereden. Elk kwartier zullen er een aantal teams afvallen.

De auto’s rijden met zo min mogelijk benzine, dus niet in race-afstelling. De snelste auto’s blijven tot het laatste kwartier over. In dit kwartier moet wel in race-afstelling worden gereden. De snelste coureur uit het laatste kwartier krijgt Pole-Position.

Een van de opmerkelijkste verandering is dat ook de banden weer mogen gewisseld, dat werd eind vorig jaar nog verboden. Ook de slicks komen in 2007 weer terug, de groeven die sinds 1998 in de banden moeten zitten zullen dus weer verdwijnen. Daarnaast zal er in 2007 ook worden gereden met een gesplitste achtervleugel (zie foto). Deze achtervleugel heeft de FIA ontwikkelt met partner AMD, het idee achter deze radicaal andere achtervleugel is dat het inhalen zal worden bevorderd.

Peter Gloudemans
F1News.nl

Loading