Formule 1

Gaat de FIA zwaardere straffen uitdelen vanaf de GP van Japan?

Uitgegeven door Peter Vader • 5 april 2024 03:05

Het heeft erg lang geduurd, maar eindelijk is het dan zo ver. De Formule 1 gaat één van zijn grootste problemen aanpakken. Het is al een aantal seizoenen duidelijk dat het strafsysteem veranderingen nodig heeft. In feite is het bijna gewoon geworden dat er onsportieve acties op de baan plaatsvinden. Een voorbeeld ervan is het ongeoorloofd inhalen van een concurrent, om vervolgens snel een marge op te bouwen die voldoende is om de gevolgen van eventuele sancties teniet te doen.

F1_startveld_VerstappenFrankrijk

Point of no return
In Saoedi-Arabië is het point of no return bereikt: Kevin Magnussen haalde Yuki Tsunoda illegaal in, waarna hij zowel de Japanner als de groep achter hem afremde. Door die actie van Magnussen wist de andere Haas met Nico Hulkenberg aan het stuur, zich te verzekeren van kostbare WK-punten. De straf van tien seconden die de Deen kreeg had geen nut, omdat zijn auto fungeerde als een soort blokkerende muur voor de coureurs achter hem.

Drive-throughs en stop-and-go's?
Volgens een bericht van het Duitse Auto Motor und Sport onderzoekt de FIA nu wat de beste oplossing is voor al deze overtredingen. Drive-throughs en stop-and-go's zouden bijvoorbeeld weer in het leven kunnen worden geroepen, na ruim een jaar afwezigheid. Straffen moeten zwaar zijn en ze moeten de coureur die het slachtoffer is, niet alleen dwingen kostbare seconden te verliezen, maar ook om zijn positie op de baan op te geven.

Zwaarder straffen?
Het gewenste doel is juist dat laatste: het teruggeven van de onrechtmatig verkregen positie. In het FIA-reglement is er voorlopig sprake van een gedwongen terugkeer van de positie, maar deze zou binnenkort kunnen worden geïmplementeerd. Ook zaken vergelijkbaar met de vermeende ‘brake test’ van Fernando Alonso tegen George Russell, die in Melbourne al zwaar werd gestraft, zullen worden onderzocht. We gaan het komend weekend zien, of er daadwerkelijk zwaarder wordt gestraft door de FIA.

FIA vlag



Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS