Geen straf voor McLaren

De FIA heeft het onderzoek naar de vermeende teamorders bij het van McLaren tijdens de Grand-Prix van Monaco afgerond. De FIA is tot de conclusie gekomen dat McLaren niets heeft gedaan dat in strijd is met de reglementen. McLaren krijgt dus geen straf opgelegd.

De FIA heeft het radioverkeer tussen McLaren en haar coureurs geanalyseerd. Hieruit is gebleken dat er geen concrete teamorders zijn afgegeven.

Aanleiding tot de hele rel was het feit dat Lewis Hamilton meer benzine aan boord had dan Alonso en ook sneller was dan de Spanjaard. Alonso maakte de eerste pitstop waarna Hamilton enkele ronden de tijd zou hebben om snelle tijden neer te zetten om zodoende Alonso te passeren. Het team van McLaren haalde Hamilton na de pitstop van Alonso echter meteen naar binnen. Hierdoor kon Hamilton geen echte aanval doen op de positie van Alonso.

De FIA laat echter weten dat elke Formule 1 renstal altijd probeert eerste en tweede te worden. In de laatste 5 jaar is in Monaco de safety-car ingezet. Als de safety-car zou worden ingezet in de ronden dat Hamilton alleen aan de leiding ging dan zou hij achteraan hebben moeten aansluiten.

McLaren wilde dit risico niet nemen en haalde Hamilton meteen naar binnen. Daarnaast onderschrijft de FIA dat het voor teams een standaard procedure is om de coureurs te vragen om rustig aan te doen als er een grote voorsprong is.

Peter Gloudemans
F1News.nl

Loading