GP Frankrijk: Raikkonen wint voor Massa

[photo1]Een dubbelslag voor Ferrari op Magny-Cours. Kimi Raikkonen won voor teamgenoot Felipe Massa. WK-leider Lewis Hamilton werd derde. Christijan Albers viel na een totaal mislukte pitstop uit.

Bij de start is het Massa die de leiding behoudt. Raikkonen maakte een zeer goede start en gaat Hamilton voorbij. In de eerste bocht is het ook Davidson die Tonio Liuzzi van achter aantikt, beide mannen vallen uit.

In de aidelaide hairpin is het Trulli iets te enthousiast is en Kovalainen in de rondte tikt. Trulli valt uit in de pitstraat. Kovalainen kan na een reparatie door maar rijdt vanaf dat moment een kansloze wedstrijd.

Alonso lijkt te beginnen aan de opmars. De wereldkampioen haalt Rosberg in. Als Alonso echter achter Heidfeld komt te zitten lijkt zijn opmars voorlopig gestrand.

Onder tussen is het Massa die langzaam maar zeker weg rijdt bij Raikkonen. Op korte afstand daar achter is het Hamilton die volgt. Kubica die knap vierde ligt kan het trio niet volgen.

Hamilton is de eerste die binnen komt voor de eerste serie pitstops. In dezelfde ronde is het Alonso die volgt. Hamilton komt na zijn pitstop achter Rosberg terecht. Alonso valt tot de achtste plek, achter Hamilton, terug.

Na de eerste serie pitstops veranderd er niet veel. Hamilton krijgt vrij baan en Alonso weet Fisichella te passeren. Voor Alonso is het echter nog steeds Heidfeld die vijfde rijdt.

Ferrari lijdt met 10 seconden voorsprong en Raikkonen en Massa rijden ook de snelste ronden. McLaren lijkt Ferrari alleen nog via de tactiek te kunnen verslaan.

Bij Spyker gaat het in ronde 29 gigantisch fout. Beide coureurs komen tegelijk binnen. Sutil die inmiddels voor Albers wordt al eerder geholpen terwijl Albers moet wachten. Als Albers aan de beurt is gaat het fout. De Nederlander rijdt te vroeg weg en vernielt de complete tankinstallatie. Albers valt hierdoor uit. Tot overmaat van ramp maakt de FIA bekend dat Sutil een “drive through penaly” krijgt omdat hij te hard heeft gereden in de pitsstraat.

Alonso blijft het in “Adelaide hairpin” proberen bij Heidfeld. Steeds probeert Alonso wat later te remmen maar is het Heidfeld die kan pareren door zich aan de binnenkort te positioneren. In de chicane is het echter Alonso die zijn McLaren plotseling langs de BMW Sauber plaatst. Met veel risico gaat Alonso Heidfeld voorbij.

Na de tweede serie pitstops leek het even alsof Hamilton bij de Ferrari’s kon komen. De Ferrari’s pareren en lopen snel weer weg. Tot ieders verbazing is het Raikkonen die na de tweede serie pitstops de leiding overneemt van Massa.

In de slotfase is het Speed die zijn Toro Rosso met technische problemen langs de baan moet zetten.

Na de derde serie pitstops veranderd er opnieuw weinig. Het is Raikkonen die zijn tweede overwinning van het seizoen pakt, voor Massa en Hamilton. Kubica wordt vierde, voor Alonso, Heidfeld, en Jenson Button.

GP Frankrijk, race
1 K. Räikkönen Ferrari 1:30:54.200
2 F. Massa Ferrari + 2.400
3 L. Hamilton McLaren + 32.100
4 R. Kubica BMW + 41.700
5 N. Heidfeld BMW + 48.800
6 G. Fisichella Renault + 52.200
7 F. Alonso McLaren + 56.500
8 J. Button Honda + 58.800
9 N. Rosberg Williams + 68.500
10 R. Schumacher Toyota + 1 ronde
11 R. Barrichello Honda + 1 ronde
12 M. Webber Red Bull + 1 ronde
13 D. Coulthard Red Bull + 1 ronde
14 A. Wurz Williams + 1 ronde
15 H. Kovalainen Renault + 1 ronden
16 T. Sato Super Aguri + 2 ronden
17 A. Sutil Spyker F1 + 2 ronden

Peter Gloudemans
F1News.nl

Loading