Hamilton wint gekkenhuis van Spa-Francorchamps!

[photo1]De Grand-Prix van Francorchamps van 2008 gaat de boeken in als een historische race. Zo saai als de race was vorige week op Valencia zo boeiend was de race nu op het Belgische circuit. Een regenbui drie ronden voor het einde zette de race volledig op zijn kop. Lewis Hamilton profiteert vandaag optimaal, hij wint en zag Kimi Raikkonen vlak voor de finish de muur ingaan.

Raikkonen leek lange tijd op weg naar de overwinning. Totdat enkele ronden voor tijd de regen begon te vallen. Dit zorgde voor een grote tombola. Hamilton kon Raikkonen na een boeiend duel passeren waarna Raikkonen de Ferrari in de muur zette. Felipe Massa eindigde als tweede, Nick Heidfeld werd na een fantastische laatste ronde waarin hij diverse coureurs passeerde op regenbanden derde.

Bij de start is het Hamilton die de leiding behoudt. Achter hem wordt er flink geduwd en getrokken. Raikkonen passeert Massa voor de tweede plek. Daarachter is het Alonso die goede zaken doet en de vierde plek pakt. Heikki Kovalainen heeft een dramatische start en valt ver terug tot in het achterveld.

Na een ronde aan de leiding te hebben gereden gaat Hamilton in de fout, hij spint in La Source. Kimi Raikkonen passeert de McLaren coureurs. Raikkonen en Hamilton rijden vervolgens wat bij de weg van het veld weg.

Achter in het veld is er volop actie. Heikki Kovalainen kan aan zijn inhaalrace beginnen. Ver komt de Fin niet. Mark Webber is een obstakel dat door de McLaren coureurs maar niet gepasseerd kan worden. Ten einde raadt boort Kovalainen zijn auto in de zijkant van de Red Bull bolide waarna Webber spint. Kovalainen wordt bestraft en mag naar binnen voor een stop-and-go-penalty.

Na twee pitstops is het nog altijd Kimi Raikkonen die leidt. Vooral de goede prestaties van Scuderia Toro Rosso vallen op, beide coureurs rijden in de top 8 en noteren zeer goede rondetijden. Vooral Bourdais kan het tempo van de kop van het veld goed volgen.

Nelson Piquet heeft het weer moeilijk in de Renault bolide. Ver buiten van de punten rijdend parkeert de Braziliaan zijn bolide in de bandenmuur en valt uit. Dit tot ongenoegen van zijn team dat de punten voor het constructeurskampioenschap hard nodig heeft.

Inmiddels melden diverse bronnen dat met nog enkele ronden te gaan de regen zal komen. Ze krijgen gelijk! Met nog precies drie ronden te gaan begint de regen te vallen. Hamilton komt meteen snel dichterbij Hamilton. De Brit wacht niet af en probeer het meteen bij de busstop chicane, dit lukt niet. Hamilton schiet rechtdoor waarna hij de plek terug geeft aan Raikkonen. Vervolgens pakt Hamilton alsnog de leiding in La Source, de wedstrijdleiding onderzoekt deze actie. De vraagt is daarbij of Hamilton zijn plek wel overtuigend genoeg terug gaf.

Maar daar blijft het niet bij! Raikkonen pareert en kan Hamilton opnieuw passeren als Nico Rosberg voor beide kemphanen van de baan spint. Even later spint ook Raikkonen waarna Hamilton opnieuw de leiding pakt. In al zijn enthousiasme boort Raikkonen vervolgens zijn Ferrari in de muur.

Nick Heidfeld besluit als enige wel te wisselen naar regenbanden en maakt hiermee en perfecte wissel. Heidfeld reedt de hele wedstrijd kleurloos rond de 8e plek rond, ver achter zijn 5e startplek. Maar dankzij de regenbanden is Heidfeld plots zeer snel en kan hij in de laatste ronden van de wedstrijd bijna het hele veld passeren. Heidfeld wordt derde, als de wedstrijd een ronde langer was geweest dan had de Duitser zelfs kunnen winnen.

Alonso haalt een sterke vierde plek voor Renault terwijl Vettel en Bourdais en Toro Rosso voor een 5e plek en 7e plek halen. Bourdais heeft reden om teleurgesteld te zijn, in de laatste ronde lag hij nog even op de derde plek!

GP België, race
1 L. Hamilton McLaren 1:22:44.933
2 F. Massa Ferrari + 14.400
3 N. Heidfeld BMW + 23.800
4 F. Alonso Renault + 28.900
5 S. Vettel Scuderia Toro Rosso + 29.000
6 R. Kubica BMW + 29.400
7 S. Bourdais Scuderia Toro Rosso + 31.100
8 T. Glock Toyota + 56.500
9 M. Webber Red Bull + 57.200
10 H. Kovalainen McLaren + 1 ronde
11 D. Coulthard Red Bull + 1 ronde
12 N. Rosberg Williams + 1 ronde
13 A. Sutil Force India F1 + 1 ronde
14 K. Nakajima Williams + 1 ronde
15 J. Button Honda + 1 ronde
16 J. Trulli Toyota + 1 ronde
17 G. Fisichella Force India F1 + 1 ronde

Loading