Hamilton wint zinderende Grand-Prix van Canada

[photo1]Lewis Hamilton heeft vandaag in een zinderende Grand-Prix van Canada zijn eerst overwinning uit zijn carrière behaald. De race in Canada stond bol van actie en incidenten. De race werd opgeschrikt door een zeer zware crash van BMW Sauber coureur Robert Kubica. De Pool brak bij deze crash zijn been. Nick Heidfeld werd tweede voor een verrassende Alexander Wurz.

Bij de start is het Hamilton die zijn Pole-Position met succes verdedigd. Alonso verremt schiet door het gras en moet vervolgens Heidfeld voor zich dulden. Jenson Button was de eerste uitvaller, de Honda bolide van de Engelsman komt niet weg bij de start.

In de eerste bocht komen beide Ferrari coureurs Kimi Raikkonen en Felipe Massa even met elkaar in aanraking. De auto’s raken niet beschadigd waardoor het incident geen gevolgen heeft.

Mark Webber die als 9e rijdt probeert Robert Kubica in te halen. De Australiër spint echter waardoor hij terug valt. Even later passeert Webber wel Barrichello voor de 12e plek. Onder tussen raakt Scott Speed Alexander Wurz. Speed valt uit en Wurz moet met een beschadigde achtervleugel door.

Fernando Alonso mist in de eerste 19 ronden drie maal de eerste chicane. Massa profiteert en neemt een plek ten koste van Alonso over. Heidfeld is de eerste die een pitstop maakt.

Vlak nadat Heidfeld de baan op komt parkeert Adrian Sutil zijn Spyker in de muur. De safety car komt uit. Nadat de pitlane open gaat komen veel coureurs binnen om pitstops te maken. Beide Ferrari piloten komen tegelijkertijd binnen. Hierdoor moet Raikkonen op Massa wachten. Rosberg en Alonso maken pitstops als de pitlane gesloten is, dit levert beide mannen een stop-and-go penalty op.

Robert Kubica maakt na de eerste serie pitstops een verschrikkelijk ongeluk mee. De BMW Sauber coureur raakt Jarno Trulli en komt met hoge snelheid in aanraking met de vangrail. De BMW Sauber bolide gaat enkele keren over de kop.

Het ongeluk zag er ernstig uit. Kubica beweegt na het ongeluk niet. Na enkele minuten wordt Kubica door de hulpverleners uit zijn auto bevrijdt en naar het medisch centrum gebracht. Na de race blijkt Kubica zijn been gebroken te hebben waardoor hij 2 maanden is uitgeschakeld.

Nadat alle brokstukken werden opgeruimd werd het veld door elkaar gegooid. Ralf Schumacher lag plotseling 3e en Christijan Albers 9e. Rosberg en Alonso mochten helemaal van achteraan opnieuw beginnen.

Alonso passeerde al snel coureur na coureur en reed zichzelf weer in de punten. Mark Webber rijdt onder tussen als tweede rond en lijkt op weg naar een goed resultaat. Christijan Albers vergooid zijn kans op punten door van de baan te schieten en daarbij zijn auto te beschadigen. In de pitsstraat moet Albers uitvaller. Eerder in de race kwam de Nederlander al even in aanraking met de muur, dat bleef echter zonder gevolgen.

Omdat Albers diverse brokstukken op de baan achter laat moet de safety car opnieuw uitkomen. Na de safety car periode wordt Alonso wordt geholpen door de race commissarissen. Zowel Massa als Fisichella krijgen de zwarte vlag en worden uit de race gehaald. Beide coureurs reden bij het verlaten van de pitsstraat na de tweede safety car periode door het rode licht dat aangaf dat de pitsstraat gesloten was. Robert Kubica bleef wel wachten voor het rode licht.

Webber en Red Bull vergooien en mogelijk podium door een pitstop te maken. Het Red Bull team had deze pitstop beter tijdens de safety car periode kunnen maken. Webber eindigt de race nu als 9e waarmee de teller bij Australiër dit seizoen nog altijd op 0 WK-punten staat.

Het duurt niet lang voordat de safety car voor de vierde keer naar buiten mag komen. Vitantio Liuzzi parkeerde zijn auto in de vangrail.

[photo2]Na de vierde safety car periode ligt Alexander Wurz plotseling derde. De lange Oostenrijker kon dit jaar nog echt imponeren maar kan nu voor een stunt zorgen. Een andere opvallende man is Heikki Kovalainen die plotseling vierde ligt. De jonge Fin blies eerder dit weekend zijn motor op waardoor hij een “engine penalty” kreeg en crashte daarna tot overmaat van ramp in de kwalificatie.

Jarno Trulli crasht uit de race. De ervaren Italiaan maakt een beginnersfout door na zijn pitstop op koude banden in de eerste bocht te crashen. Teamgenoot Ralf Schumacher vergaat het beter, hij rijdt met de Toyota op plek 8.

In de laatste ronden is het Takuma Sato die voor een daverende verrassing zorgt. De Japanner verschalkt wereldkampioen Fernando Alonso en pakt de zesde plek. Een gigantische stunt van de kleine Sato die voor het kleinste Formule 1 team rijdt. Dankzij de harde band waarop Sato rijdt heeft hij echter veel meer snelheid dan de wereldkampioen die op de zachte band rijdt.

Lewis Hamilton wint vervolgens zijn allereerste Grand-Prix. Nick Heidfeld wordt knap tweede. Wurz pakt de derde plek, Kovalainen de vierde, en Raikkonen de vijfde. Sato is knap zesde, Alonso zevende, en Ralf Schumacher 8e.

GP Canada, race
1. L. Hamilton McLaren 1:44:11.292
2. N. Heidfeld BMW + 4.300
3. A. Wurz Williams + 5.300
4. H. Kovalainen Renault + 6.700
5. K. Räikkönen Ferrari + 13.000
6. T. Sato Super Aguri + 16.600
7. F. Alonso McLaren + 21.900
8. R. Schumacher Toyota + 22.800
9. M. Webber Red Bull + 22.900
10. N. Rosberg Williams + 23.900
11.. A. Davidson Super Aguri + 24.300
12. R. Barrichello Honda + 30.400

Peter Gloudemans
F1News.nl

Loading