Algemeen

 Het weekeinde van de chaos is aangebroken: de fans zijn de verliezers

Het weekeinde van de chaos is aangebroken: de fans zijn de verliezers

10 mei - 15:30

Het meest besproken weekeinde van de internationale racekalender is aangebroken. Waar normaliter de schema’s van de Formule E, het World Endurance Championship (WEC) en IMSA zo goed mogelijk op elkaar worden afgestemd - tenslotte zijn een hoop coureurs in meerdere van deze kampioenschappen actief - is het na maanden soebatten niet gelukt om overeenstemming te bereiken over het in elk geval verschuiven van één evenement. Niet alleen de coureurs met kampioenschap aspiraties zijn de dupe, ook de racefans.

Wie rijdt dit weekeinde waar? Voor de fans die dit weekeinde naar de circuits komen, is het even goed kijken. Zo is Nyck de Vries te vinden op Spa-Francorchamps, waar de zes uursrace in het WEC wordt verreden. Geen Formule E-wedstrijden in Berlijn dus voor de voormalig kampioen in deze klasse. Zoals bijvoorbeeld ook Sebastien Buemi en Robin Frijns - de beide coureurs van Envision Racing in de FE - voorrang (moeten) geven aan WEC.

Stoffel Vandoorne en Jean-Éric Vergne zijn dan weer wel in Berlijn, wat vervelend is voor het WEC-team van Peugeot. In hun bolides rijden zaterdag niet elk drie coureurs, maar twee. Net zo veel als bij Cadillac, dat graag Sebastien Bourdais of Renger van der Zande had ingezet, maar zij hebben verplichtingen in IMSA, de Amerikaanse tegenhanger van WEC.

Veel gepraat, geen oplossing

Er is in de aanloop naar dit weekeinde in mei veel over gesproken, maar ondanks alle oproepen van met name de coureurs om toch met data te schuiven, is er niets gedaan om de clashes van races op te lossen. Met name de wedstrijd in het WEC en de twee E-Prix in Berlijn hebben daardoor een gemankeerd deelnemersveld. Supporters die een ticket hebben gekocht voor een wedstrijd voelen zich wellicht enigszins bekocht, omdat zij uiteraard hopen het best mogelijke deelnemersveld te verwelkomen.

In plaats van Frijns en Buemi krijg je dan Joel Eriksson en F2-talent Paul Aron bij Envision, toch de regerend kampioen bij de constructeurs in de Formule E en daarmee één van de absolute topteams. Om de vergelijking te trekken met de Formule 1: Charles Leclerc en Carlos Sainz zouden een Grand Prix moeten overslaan, omdat ze ergens anders verplichtingen hebben, en Ferrari laat Robert Shwartzman en Oliver Bearman invallen. Leuk, maar toch niet wat je ervan verwacht.

Teams Formule E niet op één lijn

Nog een detail, maar wel één dat tevens aangeeft dat eensgezindheid in de autosport soms ver te zoeken is: de WEC-wedstrijd wordt op zaterdag afgewerkt, dus in principe is er genoeg tijd voor de coureurs die ook in de Formule E uitkomen om naar Berlijn te reizen en zondag wel aan de tweede E-Prix mee te doen. Om dat mogelijk te maken, moesten wel alle elf FE-teams het eens worden dat dit werd toegestaan. Maar helaas, in elk geval één team sprak zijn veto uit. De Vries, Buemi en de collega’s die zaterdag in Spa zijn, kunnen een dag later in Berlijn dus niet meer dan toekijken.