Honda trekt zich terug uit Formule 1

[photo1]Het is officieel, Honda F1 heeft vanmorgen op een persconferentie bekend gemaakt dat het zich per direct terug zal trekken uit de Formule 1. 2008 is voorlopig het laatste seizoen waaraan Honda heeft deelgenomen.

Honda zal zich zowel als chassis – en motorbouwer terug trekken uit de Formule 1. Honda F1 wil beide onderdelen proberen te verkopen. Bijna 700 arbeidsplaatsen zijn direct met Formule 1 – project van de Japanners gemoeid.

De terugtrekking is vooral het gevolg van de wereldwijde economische crisis, hierdoor zijn vooral in de Verenigde Staten de verkopen van Honda dramatisch in elkaar gezakt. Met het terug trekken uit de Formule 1 gaat Honda ongeveer 350 miljoen Euro per jaar besparen.

Honda maakte in 2000 bij B.A.R haar comeback, na een zeer succesvolle periode in de jaren ’80 en beginjaren ’90, in de Formule 1 door motoren te gaan leveren. De samenwerking tussen beide partijen ging al snel verder dan alleen het leveren van motoren. In 2006 nam Honda B.A.R volledig over, Jenson Button won in dat jaar de Grand-Prix van Hongarije. In 2007 en 2008 waren de prestaties van Honda in de Formule 1 dramatisch.

Honda was ook nauw betrokken bij het Super Aguri F1 team, de Japanners verleenden zowel motoren als financiële steun. Begin 2008 ging Super Aguri F1 team failliet nadat Honda besloot niet langer geld in het team te willen pompen.

Halverwege dit jaar besloot Honda zich op 2009 te gaan concentreren. Onder andere oud Ferrari designer Ross Brawn moest voor verbetering gaan zorgen bij de Japanners. Deze moeite is nu naar blijkt tevergeefs geweest.

Honda had vooral volgend jaar nog geen coureurs vast gelegd. Wel was het zo goed als zeker dat Jenson Button bij het team zou blijven, Braziliaan Bruno Senna leek de beste papieren te hebben om het andere stoeltje te krijgen.