Introductie KERS mogelijk uitgesteld

[photo1]De introductie van KERS-systeem wordt mogelijk uitgesteld. Na een incident met het BMW Sauber team op Jerez een incident in de Red Bull fabriek waar bijna brand uit brak zijn de teams kritisch geworden.

Het KERS-systeem vangt de kracht die vrijkomt bij het remmen op en zet deze om in energie die door de motor of andere systemen in de auto kan worden gebruikt. De teams hebben echter nogal wat problemen met de ontwikkeling van het systeem. De reglementen schrijven nu voor dat het systeem voor de eerste Grand-Prix van 2009 mag worden gebruikt.

“Een veilig systeem bouwen is moeilijk gebleken, voor 2009 hebben we niet veel tijd meer”, aldus Luca Marmorini verantwoordelijk voor de motor bij Toyota F1. “Voor mij zou het meest logische zijn om nog een jaar te testen. Veiligheid heeft de hoogste prioriteit bij Toyota.”

Nico Rosberg is ook niet erg positief: “Williams wil het systeem tijdens de eerste Grand-Prix gebruiken, maar dat is een hele klus. Ik denk er voor de eerste Grand-Prix geen team zal zijn dat KERS zal gebruiken.”

Ross Brawn van Honda F1 kan zich in Rosberg vinden, ook hij is niet erg positief. Flavio Briatore van Renault F1 wil het systeem ook niet in de auto gebruiken als het niet 100% veilig zou zijn.

Mark Webber, voorzitter van de coureursvakbond GPDA, gaat het gebruik van KERS voor 2009 ter discussie stellen.
“Voor het KERS-systeem hebben de teams grote problemen met het opslaan van de energie in batterijen. Voor de coureurs is het belangrijk te weten dat alles 100% veilig is als we met meer dan 300 kilometer per uur over de circuits rijden, stel eens voor wat er kan gebeuren bij een ernstig ongeluk als het systeem niet volledig veilig is.”