Red Bull Content Pool

Exclusief

Verstappen wil bij Red Bull Racing blijven: maar dit is zijn eis!

Verstappen wil bij Red Bull Racing blijven: maar dit is zijn eis!

5 april - 12:30
38

Christian Horner en Fernando Alonso lijken het zeker te weten: Max Verstappen blijft bij Red Bull Racing. Zo zeker als die twee zijn, zo zeker is het echter allerminst dat Verstappen blijft. De intentie is er zeker om als geheel verder te gaan, maar het kamp van Verstappen heeft dan wel één belangrijke eis.

Het is al een seizoen lang onrustig binnen Red Bull Racing. De hele soap rondom Christian Horner heeft gezorgd voor die onrust en met de geschorste vrouw die op de achtergrond voor haar zaak blijft strijden, valt het ook niet te verwachten dat het snel rustig zal worden.

Toch was Fernando Alonso stellig op de donderdag in Japan. Volgens de Spanjaard is er nul procent kans dat Verstappen Red Bull zal verlaten. Een dag later zegt Red Bull-teambaas Christian Horner hetzelfde. Volgens de Brit is het 100 procent zeker dat Verstappen blijft. Logische uitspraken van de teambaas, maar niet geheel terecht.

Blijft Verstappen bij Red Bull Racing?

GPblog heeft vernomen dat het kamp van Verstappen op dit moment geen reden ziet om te vertrekken. Red Bull Racing heeft op dit moment simpelweg de beste wagen en de kans is vrij groot dat dit voor 2025 ook zo zal zijn. Waarom zou Verstappen vertrekken, zeker gezien het feit dat er ook geen duidelijk alternatief is. Mercedes heeft de huidige reglementen nog altijd niet begrepen en Ferrari heeft al twee coureurs voor 2025.

Toch heeft kamp Verstappen één duidelijke voorwaarde: het succesteam moet bij elkaar blijven. Max Verstappen sprak zich al openlijk uit dat hij zal vertrekken als Helmut Marko de laan uit wordt gestuurd, maar dat geldt niet alleen bij een vertrek van Marko.

Zo werden Adrian Newey en Pierre Waché de laatste weken geregeld met andere teams in verband gebracht. Logisch dat er aan deze personen wordt getrokken, zeker in een tijd dat het zo onrustig is binnen het team. Kamp Verstappen is echter van mening dat juist nu alles eraan gedaan moet worden om iedereen binnenboord te houden. Ook Newey.

Christian Horner staat nog altijd aan de leiding van het team en zal, wil hij Verstappen behouden, ook al deze belangrijke mensen moeten behouden. Horner heeft meermaals geprobeerd Marko uit het team te werken, maar tussen die twee kampen is nu sprake van een ‘staakt-het-vuren’. Hoelang kan die gewapende vrede worden bewaard?

De vrede is nog niet getekend. Red Bull Oostenrijk met Helmut Marko en kamp Verstappen waren het niet eens over de afhandeling van het onderzoek naar Christian Horner. Dat is niet opeens verdwenen. Zolang de vrouw voor haar zaak blijft vechten, blijft er een kans bestaan dat dit impact heeft op de positie van de teambaas.

Ook zijn er verhalen naar buiten gekomen over Red Bull Powertrains. Helmut Marko werd ervan beticht dat hij zou hebben verteld dat het motorproject van Red Bull achter op schema zou liggen. Het Red Bull Powertrains-project loopt achter, al ontkent Red Bull Racing dit.

Hoe Horner ervoor kan zorgen dat Verstappen bij Red Bull blijft

Toch is dit voor kamp Verstappen geen struikelblok. In 2017, 2018 en 2019 riep iedereen dat Verstappen naar Ferrari of Mercedes moest gaan. Verstappen bleef echter vertrouwen houden in de mensen bij Red Bull en dat betaalde zich uit. Als Red Bull Powertrains inderdaad op achterstand ligt, dan moet er hard worden gewerkt om dat gat te dichten. Als de juiste mensen bij het team blijven, is er echter alle vertrouwen dat het zal lukken.

De crux zit hem dus in de mensen die wel en niet blijven. Lee Stevenson vertrok, maar die was al een paar jaar naar de achtergrond verdwenen. Voor Verstappen is het vooral belangrijk dat de ‘harde kern’ blijft. Marko, Gianpiero Lambiase, Newey en Waché behoren daartoe, maar waarschijnlijk ook Jonathan Wheatley en Paul Monaghan. Zolang die blijven, blijft Verstappen Red Bull trouw.

De geruchten over de komst van Fernando Alonso zorgen dan ook niet voor onvrede. Het maakt Verstappen niks uit wie er naast hem komt zitten. Red Bull Racing ontkent tegenover GPblog niet dat er gesprekken geweest zouden zijn met Alonso, er worden immers gesprekken gevoerd met iedereen. Het team blijft echter het standpunt van Horner op dat vlak herhalen: ‘Het is Perez zijn zitje om te verliezen.’

Heel de grid wacht op beweging bij Red Bull Racing. De onzekerheid of Verstappen bij Red Bull Racing zal blijven, houdt heel de rijdersmarkt in zijn greep. De meeste coureurs willen pas wat doen als Max wat doet: het probleem is echter dat Verstappen geen haast heeft. Max zit goed bij Red Bull, heeft een contract en hoeft niet per se weg. Het kamp houdt alles goed in de gaten en wordt overal met open armen ontvangen, maar dat betekent niet per se dat ze ook echt Red Bull aan het eind van dit jaar zullen verlaten.

Alonso en Horner hebben in de kern gelijk: waarom zou Verstappen weggaan bij Red Bull Racing? Die intentie is er ook zeker niet. Verstappen wil graag bij Red Bull blijven, vandaar ook voor zijn lange deal tot en met 2028. Het gaat Verstappen echter om de mensen binnen het team. Als die vertrekken, dan vertrekt hij ook. Als iedereen binnenboord gehouden wordt, pas dan is het 100 procent zeker dat Max blijft.