Jenson Button ook dominant in Monaco

Jenson Button heeft in de straten van Monaco op dominante wijze zijn vijfde Grand-Prix overwinning van dit seizoen gepakt. Teamgenoot Rubens Barrichello zorgde met een tweede plek opnieuw voor een dubbeloverwinning voor BrawnGP. Kimi Raikkonen eindigde als derde en mocht voor het eerst dit jaar naar het podium.

De start die zo cruciaal is in Monaco verliep perfect voor BrawnGP. Rubens Barrichello wist Kimi Raikkonen te pakken, terwijl de Ferrari met KERS reed, terwijl Button fantastisch weg kwam.

Daar achter was het Vettel met Massa in zijn kielzog. Al snel werd duidelijk dat Button wat sneller was dan Barrichello en Vettel duidelijk snelheid tekort kwam. Achter Vettel vormde zich al snel een bataljon van auto’s.

Massa probeerde Vettel te passeren, maar dit mislukte. De Braziliaan schoot rechtdoor in de chicane bij de haven en passeerde Vettel hierbij. Massa moet zijn plek echter weer terug geven waarna Rosberg toesloeg, hij passeerde Massa.

Een paar ronden later liet Rosberg zien uit het juiste hout gesneden te zijn door Vettel te passeren. Door de snelheid die Vettel hierbij verloor kon ook Massa even later voorbij komen. Vettel ging vervolgens naar binnen maar parkeerde zijn Red Bull wat later in de band bij St. Devote, nul punten dus voor de jonge Duitser.

Ondertussen verloor Barrichello wat tijd ten op zichte van Raikkonen, Rosberg, en Massa. Jenson Button had ondertussen al een groot gat geslagen waardoor hij eigenlijk al zeker leek van de zege. Raikkonen kon Barrichello niet voorbij steken en nadat de Braziliaan zijn goede tempo na de pitstop terug had was de race eigenlijk gereden.

Verder naar achteren was het Sebastian Buemi die Nelson Piquet mee het circuit af reed, dit tot frustratie van Piquet die juist eens de snelheid leek te hebben. Verder achterin waren het de BMW Sauber’s en Toyota’s die kansloos rond reden.

Ook Lewis Hamilton, nota bene de winnaar van vorig jaar, was vandaag kansloos. Teamgenoot Kovalainen leek op weg naar punten maar crasthe in de vangrail. In de laatste ronde deed ook Kazuki Nakajima dit.

Force India F1 kan daarentegen terug kijken op een sterk weekend waarbij met beide auto’s Q2 werd gehaald in de kwalificatie. In de race hadden zowel Fisichella als Sutil een goed tempo waarbij de ervaren Fisichella met een 9e plek net geen WK-punt wist te scoren.

Mark Webber reed naar een sterke 5e plek terwijl Sebastian Bourdais ook nog een WK-punt voor Scuderia Toro Rosso mee pikte.

Opvallend is dat Button na de race zijn BrawnGP-bolide op de verkeerde plek parkeerde. Geen probleem voor de Brit die besloot om juichend over het rechte stuk te gaan rennen. Het kan op dit moment niet op voor Button, hij lijkt regelrecht op weg naar zijn eerste wereldkampioenschap.

GP Monaco, race
1 J. Button Brawn GP 1:40:44.282
2 R. Barrichello Brawn GP + 7.666
3 K. Raikkonen Ferrari + 13.442
4 F. Massa Ferrari + 15.110
5 M. Webber Red Bull + 15.730
6 N. Rosberg Williams + 33.586
7 F. Alonso Renault + 37.839
8 S. Bourdais Scuderia Toro Rosso + 1:03.142
9 G. Fisichella Force India F1 + 1:05.040
10 T. Glock Toyota + 1 ronde
11 N. Heidfeld BMW + 1 ronde
12 L. Hamilton McLaren + 1 ronde
13 J. Trulli Toyota + 1 ronde
14 A. Sutil Force India F1 + 1 ronde

Loading