Kimi Raikkonen wint Grand-Prix van Australië

[photo1]Kimi Raikkonen heeft de eerste Grand-Prix van 2007 op zijn naam geschreven. De Fin domineerde de race van start tot finish. Wereldkampioen Fernando Alonso eindigde voor een sterk rijdende Lewis Hamilton als derde. Met de derde plaats werd Hamilton de jongste coureur ooit die een podium pakte in de Formule 1.

[photo2]Voor het Nederlandse Spyker F1 Team was het een zware race. Christijan Albers parkeerde zijn Spyker F8-VII na 11 ronden in de grindbak. De Nederlander verklaarde een remfout te hebben gemaakt.
“Een slecht weekend”, aldus Christijan Albers. “Ik maakte een fout bij het aanremmen van de bocht. Dat was einde race voor mij. Snel vergeten en door naar Maleisië”

Adrian Sutil, de teamgenoot van Albers, kwam in de eerste ronde in aanraking met Anthony Davidson. De Duitser kwam als laatste aan de finish nadat hij ook nog twee keer een drive through penaly kreeg opgelegd wegens het negeren van blauwe vlaggen.

Afgezien van de touché tussen Davidson en Sutil verliep de start probleemloos. Raikkonen behield de leiding terwijl Alonso twee plekjes moest afgeven aan respectievelijk Hamilton en Heidfeld.

In de 14e ronde is het Barrichello die zijn teamgenoot Button voorbij steekt. Vervolgens volgt Massa het voorbeeld van zijn landgenoot en passeert Button ook. Raikkonen maakt in de 18e ronde zijn eerst pitstop, dan heeft de Fin al een voorsprong van ruim 15 seconden. Hamilton komt door de pitsstop van Raikkonen in zijn eerste Formule 1 race even aan leiding te liggen.

Raikkonen behoudt de leiding na de eerste serie pitstops. Scott Speed parkeert zijn Scuderia Toro Rosso bolide na zijn pitstop met twee lekke voorbanden langs de baan. Niet veel later is het Robert Kubica die zijn BMW Sauber in de pitbox moet stallen. De versnellingsbak van de BMW Sauber blijkt het te hebben begeven.

In de 49e ronde is het David Coulthard die Alexander Wurz torpedeert. Coulthard duikt in een gat dat er niet is en vliegt vervolgens over de Williams van Wurz in de grindbak. Beide coureurs vallen uit.

Inmiddels is het Kovalainen die spint en vervolgens nog enkele malen eventjes van de baan gaat. De jonge Fin lijkt concentratieproblemen te hebben en komt uiteindelijk als 10e aan de eindstreep.

Mark Webber beleefd ook een “moment” als hij bij het binnen komen van de pitsstraat spint. De Australië die als zevende startte rijdt verder een kleurloze race die hij op een teleurstellende 13 positie eindigt.

Na de laatste serie pitsstops is het opnieuw Raikkonen die de leiding houdt. Alonso slaagt er door middel van de pitstops in teamgenoot Hamilton te passeren. Raikkonen verremt zich nog even waardoor hij bijna van de baan schiet maar wint vervolgens de eerste race van het seizoen.

Nick Heidfeld eindigt als vierde. Fisichella, Massa, Rosberg, en Ralf Schumacher maken de top 8 compleet.

Na de race laat Kimi Raikkonen weten niet te hard gepushed te hebben:
“De auto was erg snel vandaag. De race werd wat moeilijker toen de radio het begaf. In bocht 3 verremde ik me nog even toen mijn wiel blokkeerde. Ik keek toen ergens anders naar. Deze dingen gebeuren soms als je niet volledig op de limiet rijdt.”

GP Australië, race
1 K. Räikkönen Ferrari 1:25:28.770
2 F. Alonso McLaren + 7.242
3 L. Hamilton McLaren + 18.595
4 N. Heidfeld BMW + 38.763
5 G. Fisichella Renault + 1:06.469
6 F. Massa Ferrari + 1:06.805
7 N. Rosberg Williams + 1 ronde
8 R. Schumacher Toyota + 1 ronde
9 J. Trulli Toyota + 1 ronde
10 H. Kovalainen Renault + 1 ronde
11 R. Barrichello Honda + 1 ronde
12 T. Sato Super Aguri + 1 ronde
13 M. Webber Red Bull + 1 ronde
14 V. Liuzzi Scuderia Toro Rosso + 1 ronde
15 J. Button Honda + 1 ronde
16 A. Davidson Super Aguri + 2 ronden
17 A. Sutil Spyker F1 + 2 ronden

Peter Gloudemans
F1News.nl

Loading