Kovalainen wint, drama voor Massa

[photo1]Heikki Kovalainen heeft een super week, in dezelfde week als dat hij zij contract bij McLaren verlengde heeft hij ook zijn eerste Grand-Prix gewonnen. Kovalainen had wel wat geluk, Massa leek op weg naar de zege totdat hij 3 ronden voor de finish zijn motor opblies. Timo Glock pakte een knappe tweede plek voor Toyota, Raikkonen eindigde als derde.

Bij de start was het al meteen Massa die als een raket vertrok en zowel Kovalainen als Hamilton passeerde. Bij de passeeractie op Hamilton nam Massa veel risico door buitenom te gaan in de 1e bocht.

Massa en Hamilton reden samen langzaam weg bij de rest van het veld. Het gat tussen Massa en Hamilton blijft echter ongeveer 2 seconden tot de eerste pitstops. Massa was in ronde 16e de eerste die naar binnen kwam. Massa komt net voor Alonso en Raikkonen weer naar buiten. Een ronde later is het Hamilton die naar binnen gaat maar vlak achter Alonso en Raikkonen terechtkomt.

In ronde 22 komen zowel Alonso als Raikkonen naar binnen. Ook Vettel komt naar binnen waar hij op geeft. De Toro Rosso kampte met technische problemen waardoor de snelheid uit de bolide was.

Bourdais stopt en bij het tanken zijn er even vlammen te zien. Dat is opvallend want even later gebeurd dit ook bij pitstops van Nakajima, en Barrichello. Bij Toyota heeft men ook problemen met de tankslang, deze moet namelijk vervangen worden.

Halverwege de race is het Massa die leidt, 4 seconden voor Hamilton. Kovalainen volgt als derde, Glock vierde, Raikkonen vijfde, en Alonso als zesde.

In ronde 40 is het Lewis Hamilton die te kampen krijgt met een lekke linker voorband. De McLaren coureur moet langzaam terug naar de pit waar hij nieuw rubber krijgt. De Brit valt terug tot P10.

De tweede serie pitstops verloopt zonder problemen. Hamilton kan hierbij wat plaats goed maken omdat hij niet meer hoeft te stoppen. Ondertussen maakt Raikkonen nog een kleine stuurfout waardoor hij de aansluiting met Alonso verliest.

Met nog 10 ronden te gaan gaat Raikkonen opeens opvallend hard. De Ferrari van de Fin rijgt de snelste rondes aan elkaar. Alonso is Raikkonen inmiddels voorbij, daarbij komt de wereldkampioen snel dichterbij aan Timo Glock die derde ligt.

5 ronden voor het einde is het gaat van Raikkonen naar Glock nog maar 0,8 seconde. Adrian Sutil valt uit in de pits nadat zijn remschuif eerder op het circuit in rook op gaat.

Drie ronden voor het einde lijkt Massa op de overwinning en de WK-leiding af te gaan. Zijn overwinning gaat echter in rook op als zijn motor op het lange rechte stuk begeeft.

Kovalainen pakt de zege en Timo Glock met de tweede plek zijn eerste podiumfinish. De man die de zaken het hele weekend slecht voor elkaar leek te hebben doet hier waarschijnlijk nog wel de beste zaken, Raikkonen wordt derde en loopt in op zijn directe concurrenten.

Halverwege het seizoen is de titelstrijd nog altijd vol op, Hamilton en de beide Ferrari coureurs zijn aan elkaar gewaagd en hebben allemaal nog alle kans op de titel.

Grand-Prix van Hongarije, race
1 H. Kovalainen McLaren 1:37:27.067
2 T. Glock Toyota + 11.020
3 K. Räikkönen Ferrari + 16.811
4 F. Alonso Renault + 21.614
5 L. Hamilton McLaren + 23.048
6 N. Piquet jr. Renault + 32.298
7 J. Trulli Toyota + 36.449
8 R. Kubica BMW + 48.321
9 M. Webber Red Bull + 58.834
10 N. Heidfeld BMW + 1:07.709
11 D. Coulthard Red Bull + 1:10.407
12 J. Button Honda + 1 ronde
13 K. Nakajima Williams + 1 ronde
14 N. Rosberg Williams + 1 ronde
15 G. Fisichella Force India F1 + 1 ronde
16 R. Barrichello Honda + 2 ronden