F1 Nieuws

‘Liberty Media denkt aan nieuwe opzet F1-weekeinde, met MotoGP’

‘Liberty Media denkt aan nieuwe opzet F1-weekeinde, met MotoGP’

31 maart - 15:00
13

Binnen enkele dagen wordt de aankondiging verwacht: F1-eigenaar Liberty Media wordt ook de baas van MotoGP. De belangrijkste raceklassen op twee én vier wielen komen dus onder één baas te vallen. Volgens de Italiaanse krant Corriere della Serra denken de Amerikanen er reeds over na hoe een symbiose te creëren tussen beide kampioenschappen. Een opvallend hersenspinsel: de Super GP.

Liberty Media heeft sinds 2016 de commerciële rechten van de Formule 1 in handen en waarschijnlijk komt dus ook MotoGP daarbij. Met beide kampioenschappen onder één dak, is het in theorie ook mogelijk om ze in hetzelfde weekeinde op hetzelfde circuit aan het werk te zien. Een naam is er al voor bedacht: Super GP, een soort Superbowl op wielen. Wel beseft Liberty Media dat er nog de nodige haken en ogen aan het idee zitten.

Logistiek probleem voor F1 en MotoGP

Allereerst is niet elk circuit ertoe uitgerust om zowel de motoren als de auto’s tegelijkertijd te huisvesten. De problemen betreffen met name het logistieke gedeelte: de ruimte in de garages, in de paddock, in de kantoren en in de horecaruimtes. Een oplossing kan zijn om de bijprogramma’s - zoals Formule 2, Formule 3, Moto2 en Moto3 - bij enkele evenementen te skippen. In dat geval is er met de Formule 1 en MotoGP ‘slechts’ plek nodig voor twee kampioenschappen en al hun toebehoren.

F1 en MotoGP delen nu vijf circuits: Qatar, Barcelona, de Red Bull Ring in Oostenrijk, Silverstone en Austin. Ook het toekomstige circuit in Madrid is ontworpen voor zowel de Formule 1 als ook MotoGP. Het is vanuit technisch oogpunt (barrières en andere veiligheidsmaatregelen) en technologisch oogpunt (camera's) mogelijk om in één weekeinde de auto’s als de motoren te laten racen.

Hoe dan ook, zodra Liberty Media ook MotoGP in bezit heeft, gaat het bedrijf nieuwe initiatieven lanceren om de beide sporten van nieuwe impulsen te voorzien.