Red Bull Content Pool

F1 Nieuws

Mercedes blijft Hamilton verdedigen: 'Het komt allemaal door de wagen'

Mercedes blijft Hamilton verdedigen: 'Het komt allemaal door de wagen'

25 april - 11:00
16

Voor Lewis Hamilton was de zaterdag in China er eentje met twee gezichten. Eerst een tweede plaats in de sprintrace, maar daarna volgde een Q1-exit in de kwalificatie. Technisch directeur James Allison blikt in de debrief van Mercedes terug op de vroege uitschakeling van Lewis Hamilton in de strijd om pole position.

Hamilton reed slechts twee getimede ronden in Q1 en schaarde zich niet bij de beste vijftien coureurs. Waar George Russell voldoende brandstof meekreeg om twee snelle runs te doen, beschikte de zevenvoudig wereldkampioen over brandstof voor slechts één vliegende ronde. "Lewis was er achteraf absoluut heel duidelijk over. Hij zei echt dat hij voor de aanpak van Russell had moeten kiezen", zegt Allison.

De nieuwe parc fermé regels maken het mogelijk om tussen de sprintrace en de kwalificatie nog aanpassingen te doen aan de auto's. Hamilton deed dat en moest even wennen aan hoe de W15 reageerde op de aanpassingen. "De veranderingen die Lewis had aangebracht, zorgden voor meer onderstuur. Daardoor blokkeerde de auto makkelijker tijdens het remmen", legt de topman uit. "Ik denk dat we allemaal zagen wat er gebeurde tijdens zijn tweede run. Hij verremde zich na het rechte stuk bij de haarspeldbocht en dat kost zeven tienden."

Mercedes steekt hand in eigen boezem

Zonder die fout zou Hamilton makkelijk Q3 bereikt hebben. "Lewis stak zijn hand op en maakte excuses, maar wij hadden ook meer kunnen en eigenlijk moeten doen. We hadden hem moeten wegsturen met een programma dat meer op dat van George leek. Dus dat is onze fout. Om eerlijk te zijn moeten we ook gewoon een auto hebben die niet zo lastig is als de auto die we nu hebben. De bolide is de oorzaak van de problemen. Daardoor maken de coureurs ongewone fouten", zijn ze bij Mercedes zelfkritisch.

Allison besluit: "We hebben twee van de beste coureurs ter wereld en als de auto dan blokkeert aan het einde van een rechte stuk bij een haarspeldbocht, dan is dat gewoon een gevolg van het feit dat de auto te lastig is..."

Hamilton reed uiteindelijk op zondag nog naar een negende plek, goed voor twee WK-punten. Russell kwam als zesde over de streep op het Shanghai International Circuit.