Red Bull Content Pool

Exclusief

Newey weg bij Red Bull Racing: wie wordt zijn nieuwe werkgever?

Newey weg bij Red Bull Racing: wie wordt zijn nieuwe werkgever?

1 mei - 11:11 Laatste update: 25 april - 16:37
49

Adrian Newey gaat vertrekken bij Red Bull Racing. Newey wil naar verluidt wel in de Formule 1 actief blijven. GPblog zet op een rijtje welke opties er voor Newey liggen.

Ferrari

De meest voor de hand liggende keuze lijkt Ferrari. Newey heeft er nooit een geheim van gemaakt dat hij ooit voor Ferrari had willen werken. Tot nu toe kwam het er in zijn carrière steeds niet van om die overstap te maken.

Het grootste struikelblok is tot nu toe het verhuizen geweest. Newey wil graag volledig in een project stappen en weet dat hij niet vanuit Engeland een team kan aansturen in Italië. Dit vraagt dus ook wat van zijn familie. Waar hij bij vorige biedingen van het team uit Maranello steeds een ‘nee’ heeft verkocht, lijkt het nu wel het ideale moment om over te stappen.

Met Frederic Vasseur is er een stabiele teambaas aan het roer die heel goed weet wat er nodig is om succesvol te zijn in de Formule 1. Na het binnenhalen van Lewis Hamilton, zou het binnenhalen van Newey een misschien nog wel grotere stunt zijn. Newey zou daarmee twee vliegen in één klap slaan. De Brit vond het jammer nog nooit bij Ferrari te hebben gewerkt, maar ook dat hij nog nooit had samengewerkt met Lewis Hamilton. Dat zou er nu dan wel van kunnen komen.

Aston Martin

Aston Martin is ook een interessante optie voor Newey. Verhuizen is in dat geval niet nodig, want de fabriek in Silverstone ligt op een steenworp afstand van de Red Bull-fabriek in Milton Keynes. Newey is ook bekend met het merk. Eerder ontwierp hij namelijk ook al de Aston Martin Valkyrie.

Newey zou bij Aston Martin ook weer worden herenigd met Honda. Vanaf 2026 worden de Japanners de motorleverancier van het Britse team en wordt het dus ook een echt fabrieksteam. Met Fernando Alonso is er ook een ster aan boord, die ook nog nooit eerder samenwerkte met Newey en net zijn contract heeft verlengd.

Mercedes

De laatste optie is Mercedes. Gezien de prestaties zou je denken dat Mercedes er alles aan zou doen om Newey binnen te halen, maar dat lijkt nog niet het geval. Met James Allison heeft het team een technisch directeur in huis en met het binnenhalen van Newey kan het team daardoor wel worden verstoord.

Toch kan je niet ontkennen dat Mercedes weinig heeft begrepen van de huidige reglementen. Iemand die die wel heel goed begreep, was Newey. Daarnaast jaagt Toto Wolff ook op de handtekening van Max Verstappen. Mocht Mercedes het voor elkaar krijgen om Newey binnen te hengelen, dan is de kans alleen maar groter dat Verstappen zal tekenen.