Red Bull Content Pool

Exclusief

Newey zeker niet het laatste slachtoffer van de machtsstrijd bij Red Bull

Newey zeker niet het laatste slachtoffer van de machtsstrijd bij Red Bull

1 mei - 17:00
99

Red Bull Racing lijkt langzaam maar zeker uiteen te vallen. Het team leek voorbestemd om de komende jaren de Formule 1 te domineren, maar valt uit elkaar door een interne machtsstrijd. Hoe heeft het zo ver kunnen komen?

Op 5 januari van dit jaar verscheen een column op GPblog getiteld: Contractverlenging van Marko toont aan dat Red Bull weet hoe je wint in F1. Een lofzang over Red Bull Racing dat, ondanks het overlijden van Dietrich Mateschitz, in staat leek om de groep bijeen te houden. Alle belangrijke mensen hadden een nieuw contract getekend. Geen vuiltje aan de lucht…..

Hoe anders bleek het niet veel later echt in elkaar te zitten. Al sinds het overlijden van Mateschitz speelt er op de achtergrond een interessant spel om de macht. Mateschitz had ondanks 49% van de aandelen de volledige bevoegdheid om de sportieve beslissingen te nemen. Toen de Oostenrijker kwam te overlijden, verviel die bevoegdheid en liggen ook de sportieve beslissingen weer in handen van de Thai Chalerm Yoovidhya, die 51% van Red Bull in handen heeft.

Hoe Horner de macht probeert te grijpen

Horner is sindsdien opvallend vaak te zien met de Thai en is door de eigenaar ook de hand boven het hoofd gehouden in het onderzoek naar vermeend grensoverschreidend gedrag. Waar Red Bull Oostenrijk, Helmut Marko en kamp Verstappen het liefste zagen dat Horner vertrok, hield Yoovidhya vast aan Horner als teambaas. Daar lijkt voorlopig ook geen verandering in te komen.

Met die teugels stevig in handen voert Horner nu het beleid dat ‘niemand groter is dan het team’. Helmut Marko werd er bijna door Horner uitgewerkt, maar dat werd op het laatste moment voorkomen. Waarschijnlijk omdat het team dan stercoureur Max Verstappen kwijt was geraakt. Het zou al de tweede keer zijn geweest dat Horner heeft geprobeerd om Marko te lozen, twee keer zonder succes.

Het andere kamp heeft er ook niet bepaald voor gezorgd dat het rustig bleef binnen het team. Helmut Marko was volgens Red Bull Racing degene die naar buiten bracht dat Red Bull Powertrains achter ligt op schema. Het project van Christian Horner kwam daardoor in een slecht daglicht. Het zou de belangrijkste reden zijn geweest voor Horner om de topadviseur van Red Bull GmbH te willen lozen. Zonder succes dus.

Het kamp van Verstappen is ook heel duidelijk geweest. Niet alleen liet Max Verstappen optekenen dat hij zou vertrekken als Helmut Marko werd ontslagen, ook Jos Verstappen liet zich horen over teambaas Christian Horner. Die moest volgens Jos opstappen om de rust echt terug te laten keren.

Na alle publiekelijke aanvallen volgde er een staakt-het-vuren. Na de Grand Prix van Saoedi-Arabië is er weinig meer gezegd door beide kampen. Toch valt tussen de regels duidelijk op dat de vrede nog lang niet is getekend. Vooral de sneer van Horner aan het adres van Marko na uitspraken over het contract van Carlos Sainz waren opmerkelijk.

Newey het eerste, maar zeker niet het laatste slachtoffer

Adrian Newey is het eerste slachtoffer van deze hele soap. Het onderzoek naar Christian Horner zou niet de enige reden zijn waarom Newey weg wil bij het team, maar het heeft duidelijk niet geholpen in de relatie tussen de twee. Horner haalde Newey ooit naar het team en heeft de topontwerper lang aan boord kunnen houden. Nu lijkt de band tussen de twee echter bekoeld.

Het is het eerste en zeker niet laatste slachtoffer van deze machtsstrijd. Veel zal afhangen van het hernieuwde onderzoek naar Christian Horner. De vrouw die de aanklacht indiende ging in beroep en hoopt alsnog op haar gelijk. Als zij gelijk krijgt, is het nog maar de vraag of Horner als teambaas van het F1-team aan zou mogen blijven.

Mocht ook het beroep op niks uitlopen en Horner toch blijven zitten, dan is de rust ook niet terug. GPblog vernam al eerder dat kamp Verstappen ook bij het aanblijven van Horner overweegt om te vertrekken. De Verstappens willen daarnaast dat de belangrijke mensen blijven. Met het vertrek van Newey is dat al niet meer aan de orde.

Waar het leek alsof Red Bull de sleutel voor succes had gevonden in de F1, is het in minder dan een half jaar tijd compleet omgeslagen. Complete rust heeft plaatsgemaakt voor een interne machtsstrijd. Dat komt nooit ten goede van het team. Horner mag dan stellen dat niemand groter is dan het team, maar als je Newey en potentieel ook Verstappen verliest, dan kan je je toch moeilijk voorstellen dat het team op hetzelfde niveau zal blijven presteren.