F1 Nieuws

Norris excelleert in de regen en pakt sprintpole in China, Verstappen P4

Norris excelleert in de regen en pakt sprintpole in China, Verstappen P4

19 april - 10:22 Laatste update: 10:26
36

Lando Norris heeft in de regen de sprintpole gepakt in China. Tijdens de sprint shootout begon het tegen het einde van SQ2 te regenen en die neerslag hield ook aan. Op intermediates was de McLaren-coureur vervolgens met een 1:57.940 de rapste van het stel. Max Verstappen zette de vierde tijd neer.

Brand na SQ1

In het eerste gedeelte van de kwalificatiesessie diende er verplicht op mediums gereden. De regen naderde het Shanghai International Circuit, dus alle coureurs wilden direct een tijd op de klokken zetten. Opvallend was dat beide Haas F1-coureurs in de top-tien eindigden in SQ1. Voor de mannen van Williams en Alpine viel het doek al vroeg, net als voor Yuki Tsunoda.

Direct na SQ1 ontstond er opnieuw een brandje naast het circuit. Eerder gebeurde dat al ook al tijdens de eerste vrije training. De start van SQ2 werd daardoor met meerdere minuten uitgesteld. De exacte oorzaak van de brand is niet onbekend.

Regen in SQ2

Na enige vertraging was het dringen voor een plekje bij de pit-exit bij de start van deel van de sprintkwalificatie. De weersvoorspellingen lieten zien dat er snel regen zou gaan vallen en dus wat belangrijk om rap een 'banker-lap' neer te zetten. En dat is maar goed ook, want met nog drie minuten op de klok was het dusdanig hard gaan regenen dat er geen snelle tijd meer gereden konden worden.

De neerslag kwam op een uitstekend moment voor Stake F1 Team, want Valtteri Bottas (zevende) en de Chinese thuisheld Guanyu Zhou (tiende) mochten daardoor mee naar SQ3. Dat gold niet voor de teleurstellende George Russell, de Haas F1-mannen en Daniel Ricciardo en Lance Stroll.

SQ3

Gestopt met regenen was het nog niet bij aanvang van SQ3. Sterker nog: het kwam nu echt met bakken uit de lucht zetten. De intermediates werden van stal gehaald. In zijn outlap verloor Charles Leclerc de grip en schoof hij van de baan. De Monegask kon zijn weg wel vervolgen, maar met wel met schade aan zijn voorvleugel. 

Op een baan met vrijwel geen grip iedereen - inclusief Verstappen - aan het zoeken. Lewis Hamilton ging naar binnen om zijn intermediates in te ruilen voor full wets. Ondertussen raakte Verstappen zijn tijd kwijt vanwege track limits in zijn twee eerste runs. Er was nog tijd voor een derde run, maar dat leverde hem niet meer op dan een vierde plek. Norris pakte pole, vóór Hamilton en Alonso.

Het zag er aanvankelijk naar uit dat de pole position niet naar Norris, maar naar Hamilton zou gaan. De McLaren-coureur zag zijn rondetijd afgepakt worden, maar de wedstrijdleiding corrigeerde een eigen fout. Voor Hamilton restte daardoor niks anders dan een P2.

Uitslag sprint shootout GP China

1. Norris
2. Hamilton
3. Alonso
4. Verstappen
5. Sainz
6. Perez
7. Leclerc
8. Piastri
9. Bottas
10. Zhou
11. Russell
12. Magnussen
13. Hulkenberg
14. Ricciardo
15. Stroll
16. Gasly
17. Ocon
18. Albon
19. Tsunoda
20. Sargeant