Officieel: Toyota verlaat Formule 1

Zoals verwacht heeft Toyota op een persconferentie in Japan bekend gemaakt de Formule 1 te verlaten. De Japanners geven als redenen de verslechterde economische omstandigheden.

De persverklaring van Toyota luidde als volgt: “Ondanks de economische crisis zijn we Formule 1 het afgelopen jaar trouw gebleven. Maar bij het bespreken van onze toekomstige plannen hebben we toch moeten we besluiten om de Formule 1 voor gezien te houden. We willen onze fans en al onze medewerkers van Toyota Motorsport bedanken. We gaan nu zoeken voor de best mogelijke oplossing voor het team.”

Toyota debuteerde in 2002 in de Formule 1 nadat het 2001 al gebruikte als ontwikkelingsjaar. De Japanners hadden bijna jaarlijks het grootste budget maar konden dit nooit omzetten in succes, een overwinning werd nooit behaald.

De Japanners ondertekenden nog wel de concorde-overeenkomst voor 2010. Het afkopen van dit contract zal Toyota enkele miljoenen Euro’s kosten. De startplek van Toyota zal ingenomen worden door het doorgestarte BMW Sauber team.

(pg)