Oppermachtige Raikkonen naar zege

Kimi Raikkonen heeft de Grand-Prix van Monaco vanmiddag op indrukwekkende wijze op zijn naam geschreven. De Fin was vandaag een klasse apart, de coureur uit de McLaren renstal leidde van start tot finish. De beide BMW Williams F1 coureur Nick Heidfeld en Mark Webber behaalden door respectievelijk een tweede en een derde plek de beste prestaties uit hun Formule 1 carrière.

WK-leider Fernando Alonso leek het Raikkonen het in de beginfase nog even moeilijk te kunnen maken. Door problemen met de banden moest Alonso Raikkonen uiteindelijk laten gaan. Een safety car-periode leek de spanning terug in de wedstrijd te brengen. Deze was veroorzaakt nadat Christijan Albers spinde en dwars op de baan kwam te staan waarna Michael Schumacher Coulthard niet meer kon ontwijken. Albers kon verder, Schumacher moest naar de pits voor een nieuwe voorvleugel en Coulthard moest opgeven met een gebroken achterwielophanging.

Nadat de safety car verdween reed Raikkonen onmiddellijk weg bij de rest van het veld en breidde hij zijn voorsprong gestaag uit. Achter Raikkonen werd het nog spannend, beide Renault coureurs kregen door de bandenproblemen te kampen met een verslechterde wegligging. Fisichella belandde uiteindelijk buiten de punten nadat Jarno Trulli in de bocht Loews een te enthousiaste inhaalpoging deed. Fisichella raakte de muur en Trulli moest de pits opzoeken en kon vervolgens geen potten meer breken.

Jacques Villeneuve leek het lek eindelijk weer boven te hebben. De Canadees was ook goed onderweg en was in duel met teamgenoot Massa. Villeneuve was te enthousiast verremde zich en tikte Massa van de baan. Beide coureurs konden vervolgens verder maar verloren vrijwel zekere WK-punten.

In de laatste fase van de wedstrijd viel Alonso nog terug doordat Heidfeld en Webber bij het uitkomen van de tunnel een uitrem actie pleegden. Alonso kon het tempo niet meer volgen en wist uiteindelijk ternauwernood nog vierde te worden.

Christijan Albers reed de race uit op de veertiende plek. De rondetijden van de Nederlander was goed te noemen, Jordan piloot Monteiro wist Albers toch voor te blijven omdat de Nederlander veel tijd verloor bij zijn spin. De andere Minardi piloot Patrick Friesacher was net zoals in de rest van het weekend in de race ook duidelijk de snelste Minardi piloot. Bij het uitkomen van de tunnel parkeerde de Oostenrijker zijn bolide echter in de vangrail.

Raikkonen wint dus uiteindelijk en doet goede zaken voor het kampioenschap. De Fin heeft nu 27 WK-punten terwijl Alonso er nog altijd 49 heeft. McLaren lijkt het lek echter boven te hebben en beschikt op dit moment over een snellere auto dan Renault. Met nog dertien Grand-Prix te gaan is alles nog mogelijk.

GP Monaco, race
1. K. Räikkönen McLaren 1:45:15.556
2. N. Heidfeld Williams + 13.877
3. M. Webber Williams + 18.484
4. F. Alonso Renault + 36.487
5. JP. Montoya McLaren + 36.647 4
6. R. Schumacher Toyota + 37.177
7. M. Schumacher Ferrari + 37.223
8. R. Barrichello Ferrari + 37.570
9. F. Massa Sauber + 1 ronde
10. J. Trulli Toyota + 1 ronde
11. J. Villeneuve Sauber + 1 ronden
12. G. Fisichella Renault + 1 ronden
13. T. Monteiro Jordan + 3 ronden
14. C. Albers Minardi + 5 ronden

Peter Gloudemans
F1News.nl

Loading