Overzicht: Haalt Jenson Button het kampioenschap?

Na een serie van zeer goede resultaten, wil het met de Britse coureur Jenson Button momenteel niet zo vlotten. Het kampioenschap begint, met vijf races te gaan, in gevaar te komen.

De man van Brawn GP stond aan het eind van de eerste zeven Grand Prix van dit seizoen altijd op het podium. Zes maal was dat zelfs op het hoogste treedje.

Vanaf, ironisch genoeg, de Britse GP ging het minder met Button. In de afgelopen vijf races werd hij respectievelijk 6e, 5e, twee maal 7e en in België haalde hij door een vroege crash de eindstreep niet.

Het verschil met stalgenoot Rubens Barrichello liep terug tot 16 punten. Nog altijd een comfortabele voorsprong, maar of dat zo blijft is de vraag. Barrichello haalde in de afgelopen vijf races 21 punten. Button behaalde er in dezelfde tijd 13. Als deze lijn zich zou voortzetten, zou Button zijn teamgenoot in elk geval achter zich kunnen houden, met een marge van acht punten.

Vettel staat momenteel derde op 19 punten van Button. De Duitser pakte sinds Groot Brittanië 24 punten. Ook hij zou, mochten de prestaties ongeveer gelijk blijven, geen bedreiging zijn voor het kampioenschap. De strijd met Barrichello, voor de tweede plaats, zou wel zeer spannend worden.

Kimi Räikkönen heeft het met 25 punten het beste gedaan in de afgelopen vijf GP’s. Echter staat de Fin zo ver achter Button, dat de Ferrari-coureur geen reëele bedreiging meer is.

De conclusie is dat wanneer Button zijn puntjes bij elkaar blijft sprokkelen, en geen van de andere coureurs het voor elkaar krijgt consequent overwinningen te pakken, de bokaal van 2009 ‘gewoon’ in een prijzenkast in Somerset zal verdwijnen.

(JR)

Loading