Q&A met Robert Doornbos

[photo1]Nog een kleine week en dan maakt Robert Doornbos zijn Red Bull Racing racedebuut tijdens de Grand Prix van China. Na de bekendmaking van het team dat Doornbos de drie laatste races van dit seizoen rijdt, staat de wereld van de onlangs 25-jaar geworden Rotterdammer volledig op zijn kop. Hoog tijd dus om bij te praten over de laatste weken en natuurlijk vooruit te kijken naar de komende GP’s!

Robert, hoe zagen de afgelopen weken er voor je uit?
RD: “Enorm druk, maar gigantisch leuk! Nadat mijn teambaas Christian Horner me op de zondagavond na de Italiaanse GP het nieuws vertelde, kreeg ik een grote grijns op mijn gezicht die er niet snel vanaf ging 😉 Veel tijd om erover na te denken had ik die eerste week echter niet. De dag erna had ik namelijk een tv-optreden in Berlijn en aansluitend een driedaagse testsessie op Jerez. Die ging trouwens supergoed. Pas vorige weekend had ik twee dagen vrij. Vorige week ben ik naar de fabriek geweest om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen, heb ik veel interviews gedaan en uiteraard vaak de sportschool bezocht. Ik ben er zowel mentaal als fysiek helemaal klaar voor!”

Je noemde net de test in Jerez. Hoe verliep deze?
RD: “Ik had me geen betere voorbereiding kunnen bedenken. Op alle drie de dagen reed ik 2-3 Grand Prix afstanden, waarin we enorm veel werk hebben verzet. Normaal start ik met een basis set-up en ga ik vanaf de eerste minuut beginnen met bijvoorbeeld ons bandenprogramma. Deze week hebben we juist veel tijd besteed aan het vinden van een optimale set-up voor mijn rijstijl. De wagen en ik voelen nu echt als een geheel aan, wat onwijs belangrijk is. Daarnaast hebben we die week veel banden getest en ook dat is anders. Normaal adviseerde ik het team welke banden DC en Christian moesten nemen, maar nu ben je echt voor jezelf aan het werk. Ook hebben we veel starts en pitstops geoefend, want dat was ook alweer een tijdje geleden. Omdat we zoveel kilometers hebben gemaakt, was deze test ook fysiek de perfecte voorbereiding. Mijn nek zag er aan het einde van de week net zo breed uit als die van Mike Tyson, haha!”

Hoe reageerden je fans op het goede nieuws?
RD: “Super! De website liep die dag direct vast van de drukte en ik heb nog nooit zoveel vragen beantwoord die fans me op de website kunnen stellen. Ook de fanclub en de petjes lopen storm. Er zal dus wel veel te signeren zijn als ik terug in Europa ben, haha! Ik vind het wel jammer dat ze voor de GP van China en Japan nu zo vroeg hun bed uit moeten. Sorry jongens! ;)”

De Grand-Prix van China moet veel goede herinneringen oproepen, niet?
RD: “Zeker weten! Eind 2004 ben ik hier gedebuteerd bij het team van Eddie Jordan als vrijdagtester. Ik had nog nooit één kilometer in een F1 gereden, dus dat was best speciaal! Toen de deuren van onze box opengingen stond het buiten vol met journalisten en fotografen. Natuurlijk had ik tijdens mijn vlucht alle manuals goed doorgelezen, maar nu moest ik zonder oefenen foutloos wegrijden terwijl ‘all eyes on me’ waren. Gelukkig ging het allemaal onwijs goed en maakte ik een prima debuut. Vorig jaar was China de laatste GP van het jaar. Ook toen kende ik een goed weekend, waarin ik in de race zowel mijn teammaat als beide Jordans te snel af was. Dit jaar maak ik dus mijn RBR racedebuut. Geloof me, als de RB2 hier competitief is, zal ik het zeker ook zijn!”

Wat zijn je verwachtingen voor de komende races?
RD: “Competitief zijn. Ik ben er 100% klaar voor en ben super gemotiveerd. Target man is uiteraard David Coulthard. David zit al zo’n 13 jaar in de F1 en is dus erg ervaren en gewoon nog enorm snel. Het is mijn doel om in ieder geval net zo snel als hem te zijn deze races. Daarnaast hoop ik ook dat onze wagen competitief is en dat als het allemaal meezit ik misschien in de punten kan rijden.”

Zijn deze drie races ook belangrijk voor je besprekingen voor 2007?
RD: “Ja, natuurlijk. In de Formule 1 kan je binnen één dag van ‘zero naar hero’ schieten. Wie weet wat er allemaal kan gebeuren? Maar ook voordat we deze kans kregen, was mijn management natuurlijk al druk bezig met volgend jaar. Zelf hou ik me echter hier niet mee bezig, ik concentreer me enkel op deze drie races. First things first!”

Bron: Robert Doornbos media

Loading